Kilka sposobów na ziemniaka

„Zwykły ziemniak, a jednak” …  ziemniak to stały bywalec naszej kuchni. Znamy go doskonale i nie wzbudza on szczególnego zainteresowania. A przecież może być inaczej! Może przybrać on zupełnie nową, ciekawą i zaskakująca postać. I odbywa się to niewielkim kosztem, bo najważniejszy jest pomysł.   

    
https://babciajagaradzi.files.wordpress.com/2014/09/ziemniaki-kosz_2.jpg
      
  CZTERY SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA ZIEMNIAKÓW.

1. PERFEKCYJNE GOTOWANIE…
Wybieramy ziemniaki podobnej wielkości, ugotują się jednocześnie.
Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli włożymy je do wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła lub margaryny.

Aby nabrały wyrazistego smaku warto włożyć gałązkę koperku, natki lub kostkę bulionową.

2. http://starzaki.eu.org/~timoteii/jogger/frytki.jpg CHRUPIĄCE FRYTKI…
Pyszne, domowe frytki przyrządza się ze starych ziemniaków. Z młodych zawsze będą miękkie.
Aby przygotować złociste i chrupiące frytki, musimy smażyć je dwa razy . Po raz pierwszy frytki wkładamy do dobrze nagrzanego tłuszczu. Aby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę, wrzucamy kawałek surowego ziemniaka. Jeśli olej zacznie się „pienić”, oznacza to, że dostatecznie się rozgrzał.

Frytki wyjmujemy po kilku minutach, kiedy ukażą się na nich pęcherzyki powietrza i odstawiamy minimum na 5 min, najwyżej na pół godziny. Po tym czasie frytki ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy do zrumienienia, około 2-3 minuty. Obrane ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie, a potem suszymy (jak będą mokre, będą się gotować a nie piec).

Do smażenia najlepszy jest olej arachidowy lub słonecznikowy. Można go użyć najwyżej 2-3 razy, trzeba tylko dobrze przecedzić (np.przez sito wyłożone gazą) aby nie zostały w nim spalone resztki ziemniaków.

Olej nagrzewamy do 160 stopni. Temperaturę sprawdzamy wrzucając kawałek chleba , jeśli od razu skwiercząc wypływa, partiami wrzucamy pokrojone ziemniaki.

Frytki będą mniej kaloryczne,  jeżeli upieczemy je w piekarniku. Obrane ziemniaki najpierw obgotowujemy i odcedzamy. Ostudzone kroimy, układamy na blasze, smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika (180-200 st) na około 15-20 minut.
Smak frytek możemy nieco urozmaicić, przyprawiając je ziołami: majerankiem, rozmarynem, tymiankiem lub miętą. Dzięki temu staną się bardziej lekko strawne.

3.  PROSTO Z PATELNI…
Ziemniaki (najlepiej jednej wielkości) obieramy, płuczemy i kroimy w krążki grubości 3-5 mm (małe bulwy smażymy w całości). Pokrojone ziemniaki znów płuczemy i suszymy.

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem (pół na pół). Dobre jest też sklarowane masło, tłuszcz gęsi lub kaczy.

Na bardzo gorący tłuszcz kładziemy ziemniaki. Smażymy, aż się zrumienią na wierzchu, a w środku pozostaną miękkie. Odwracamy je na drugą stronę i smażymy.
Gdy będą złote, zmniejszamy ogień i dosmażamy. Na końcu solimy.

4.  Z PIEKARNIKA…
Pieczenie ziemniaków trwa co najmniej godzinę. Gdy chcemy je podać z farszem, wybieramy duże bulwy, które trzeba piec nawet półtorej godziny. Jeśli ziemniaki wcześniej obgotujemy, skrócimy czas pieczenia.

Ja robię to tak:
Wrzucam ziemniaki obrane i pokrojone w talarki do wrzątku i gotuję ok.10 min., czas gotowania zależy od tego jaki gatunek ziemniaków posiadamy. Jedne gotują się dłużej a inne, krócej.

Jeśli ziemniaki pieczemy w całości w łupinach, skórkę trzeba wcześniej naciąć. Ziemniaki smarujemy olejem (by skórka się nie pomarszczyła) lub owijamy w folię aluminiową. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st.
Dla aromatu dodajmy zioła, np. majeranek, rozmaryn czy czosnek.

Knedle ze śliwką w środku

Autor: JaGa Opublikowano: Wrzesień 15th, 2009

Knedle ze śliwką w środkuMyślałam, że już zakończyłam temat śliwek, ale jeszcze jednak nie. Naprawdę, mówię Wam już te śliwki to mi się po nocach śnią, nawet doszło do takiego snu, że leżę sobie pod gruszą, a tu śliwki na mnie lecą, tak mnie zasypały, że nie mogłam się wydostać z pod nich – straszny koszmar to był …;), aż się obudziłam, i []

                  Knedle ze śliwkami …
Składniki:
. Ziemniaki, mąka, jajko, sól, śliwki, cukier, cynamon, masło, bułka tarta (ew.kubek śmietany i cukier waniliowy) do polania.

Przygotowanie:
  Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy i oprószamy cynamonem. Ziemniaki mielimy. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (tyle ile nam ziemniaki zabiorą) i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Odkrawamy kawałki ciasta. Formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Kroimy go na kawałki długości około 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszczamy na okrągłe placuszki. Na każdy kładziemy śliwkę. Posypujemy cukrem. Ciasto zlepiamy nad śliwką i nadajemy całości kulisty kształt. W ten sposób przygotowujemy kluski z reszty ciasta. Knedle wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy do ponownego zawrzenia wody. Bułkę tartą rumienimy na maśle (ew.śmietanę lekko ubijamy z cukrem). Knedle podajemy polane masłem lub śmietaną.

V Do ciasta na knedle najlepsze są ziemniaki z dużą zawartością skrobi. Pierwsze młode ziemniaki nie nadają się więc, gdyż są zbyt wodniste.
V Ciasto z dodatkiem gotowanych ziemniaków nie może leżeć zbyt długo, gdyż robi się rzadkie. Dlatego najpierw przygotuj owoce. Warto też wcześniej zagotować wodę, tak by móc od razu wrzucać uformowane knedle na wrzątek.

Knedle z truskawkami

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 15th, 2009

Knedle z truskawkami

Tylko teraz są tak pyszne, soczyste i pachnące. Tylko teraz kupisz je świeżo zerwane z krzaczka. Tylko teraz truskawki, to niekwestionowane królowe maja i czerwca. Kupuj więc, ile tylko zdołasz zjeść !? Knedle z truskawkami Ciasto … … 500 g białego sera (tłustego), 2 jajka, 60 g grysiku (kaszka manna), 100 g []

Poza sezonem.
Knedle można przyrządzić z konfiturami, a także z mrożonymi śliwkami lub truskawkami. Owoców nie rozmrażamy, a knedle gotujemy 5-7 minut dłużej niż te ze świeżymi owocami.

Wersja wytrawna.
Knedle znakomicie smakują nie tylko na słodko. Można je też wypełniać:

twarogiem: 30 dag twarogu utrzyj z jednym jajkiem, 2 łyżkami posiekanego szczypiorku i łyżeczką papryki w proszku. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

szynką: około 20 dag szynki i 10 dag żółtego sera pokrój w drobną kostkę i połącz z 4 łyżkami keczupu.

pieczarkami: 20 dag małych pieczarek obierz i odetnij nóżki. Kapelusze przelej na sicie wrzątkiem i ułóż na placuszkach z ciasta ziemniaczanego. Do każdej pieczarki włóż po jednej czarnej oliwce. Ciasto zlep nad pieczarką i uformuj kulkę. Takie knedle podajemy z podsmażonymi na maśle boczkiem i cebulą.

24 myśli na temat “Kilka sposobów na ziemniaka

    1. Ewuś a wiesz ja też frytki jadam z keczupem, ale zawsze jednak je troszku solę. Muszę jednak wziąć wzór z Ciebie, i nie solić ich, bo po co, jak przecież keczup nada im smaku …Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  1. Niedawno słyszałam w tv od jakiegoś kucharza, że warzywa spod ziemi zalewamy zimną wodą, a by je ugotować, zaś warzywa naziemne wrzucamy do wrzątku. Ciekawa jestem, czym to jest spowodowane. Ziemniaków nigdy nie zalewam wrzątkiem.Gorąco pozdrawiam.

    Polubienie

    1. A to ciekawe Amiu, ja też nie mam pojęcia. Tak właściwie to ja wszystkie warzywa gotuję w zimnej wodzie. Wiem że nie powinno tak być, bo przez to poddawane są dłuższej obróbce termicznej, i przez to tracą więcej witamin. Zainteresowałaś mnie tym tematem, szukałam w internecie odpowiedzi, ale nie znalazłam – może źle szukałam. Dalej będę więc szukać, a jak znajdę odpowiedź, to zaraz Ci doniosę … Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Zgłaszam się i powiem coś jeszcze o ziemniakach. Być może gdzieś ten przepis tu się znajduje, ale jak to chłop, to brak mu cierpliwości do szukania. Otóż, ziemniaki przygotowujemy jak do placków ziemniaczanych, lecz ciasto musi być trochę gęstsze. Nakładamy je np na talerz płaski czy pokrywkę od garnka i łyżką „odkrawamy” prosto do gotującej się wody, podobnie jak makaron. W Poznaniu nazywano to kluskami kładzionymi. Podawano do stołu polane rozpuszczonym tłuszczem z boczku (oczywiście mają być też skwarki), oraz ugotowaną kiszoną kapustą lekko okraszoną, ale nie bigos. Nie pamiętam czy była jeszcze potrawa mięsna, ale pewnie nie, bo bieda była aż piszczało. Aha, do potartych ziemniaków (ale tylko na placki ziemniaczane – plindze), dodawaliśmy ubitą pianę z białek, oddzielonych od żółtek.

    Polubienie

    1. Bardzo się cieszę Ryszardzie, że się zgłosiłeś. Świetny przepis też podałeś ! Słyszałam już właśnie o takich kluskach, ale nie wiedziałam jak je zrobić – dzięki Tobie teraz już wiem i na pewno je zrobię, bo, aż mi ślinka leci na nie … 😉 Oczywiście i te „plindze” (fajna nazwa) wypróbuję!Jeszcze raz dziękuję za przepis o pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    2. U nas mówi się na to kluchy ziemniaczane 🙂 UWIELBIAM je!!! ugotowane kluchy polewam tłuszczykiem z usmażonym boczkiem (skwarkami), pokrojoną kiełbaską i cebulką… mmmm. Można je jeść z dodatkiem ketchupu, z kwaśną kapustą, bądź twarogiem. Mój mąż smaży kluchy na smalcu, aż się zrumienią i podlewa jajami (taką jajeczniczką z solą i pieprzem). Paluchy lizać:)

      Polubienie

  3. Witam. Wszystkie potrawy tutaj figurujące są wspaniałe jak pewnie ich autorka. Dawno, dawno temu, mieszkałem w Poznaniu, gdzie ziemniaki jak wiadomo – pyrki. Gdy byłem jeszcze mikro, a nasza mamusia miała tego dnia pranie (nie w pralce ale na tarce i na kolanach), ziemniaki były robione tak: rodzinka 6-cio osobowa, więc tych ziemniaków trzeba było nieco więcej obrać. Większe przekrawano na połowę lub nawet 1/4 części. Jak już pół wiaderka było obranych, to trzeba je było wysuszyć na ręczniku (leżały sobie około pół godziny). W tym czasie nagrzewany był piekarnik gazem (mieliśmy gaz w mieszkaniu, a i lampy na dworze były zasilane gazem – z gazowni), kilka blach do pieczenia placków i innych ciast, smarowano margaryną (ale nie ceresem), i odsuszone ziemniaki wsypywano na te blachy (nie powinny się dotykać) i na około 1,5 do 2 godzin wkładano do piekarnika. Jedliśmy je z wielkim apetytem, smarując je tylko drobinką tłuszczu (w domu była wtedy wielka bieda, więc tym tłuszczem była też margaryna), i na to szczypta soli. To był nasz praniowy obiad. Skromny ale wspaniały. Polecam i pozdrawiam

    Polubienie

    1. Witaj Ryszardzie!No proszę, i u Cię odżyły wspomnienia, miło jest tak sobie powspominać. A tak w ogóle to ja lubię takie różniaste wspomnienia słuchać. Koniecznie muszę spróbować zrobić te ziemniaki, wedle Ciebie – na pewno będą pyszne! Dziękuję!Naprawdę, to musiało być dawno, dawno temu – bo za moich czasów, to lampy na ulicach, brały swoje światło – już z elektrowni …Dziękuję również za miłe słowa.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam jeszcze! 😉

      Polubienie

  4. A można jeszcze zrobic tak- ugotowac 1 kg ziemniakow wystudzicpokroic w kostkę taką trochę większą , dodac 3, lub 4 jajka ugotowanepokrojone w kostkę,1 duża cebulę pokrojoną w drobną kostkę 1 łyżkę octu , sol i pieprz do smaku na koniec dodac majonez wymieszac posypac szczypiorkiem na półmisku.

    Polubienie

  5. Moje zieniaczki pieczone2 kg ziemniakow obieram,kroje w kostkę,zalewam zimna wodą osoloną,zagotowuję,czekam 2 minuty,odcedzam.Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.Ziemniaczki wysypuje na blachę,dodaje 2 łyzki oleju,1 łyzke slodkiej papryki i lyzke tymianku,Takie ziemniaczki piecze sie 20 minut.Są chrupiące,a z sosem czosnkowym,mniamusne.Polecam:)

    Polubienie

    1. A ja podam jeszcze takie szybkie wykonanie ziemniaczkow inaczej -obieram ziemniaki takie prawie jednakowej wielkości przekrawam na pół posolę popieprze składam spowrotem i okręcam boczkiem takim cieniutkim plasterkiem zawijam szczelnie w folię aluminiową i do piekarnika lub w lato na gril.Po upieczeniu odwinąc posypac koperkiem i polac śmietaną już na tależu . Wspaniałe polecam

      Polubienie

    2. Witam Zabag.Te Twoje ziemniaczki to dopiero muszą być pyszne ! Na pewno je zrobię, bo, aż mnie ślinka leci na nie – dziękuję …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  6. Brakuje mi tu jeszcze przepisu na kartacze, kiszkę ziemniaczaną i babkę ziemniaczaną: Składniki na kartacze:1,2 kg mączystych ziemniaków40 dag mielonej wieprzowiny30 dag mielonej wołowiny2 cebulełyżeczka olejupo 5 dag słoniny i boczkusól, pieprzSposób przyrządzenia kartaczy:Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.Składniki na babkę ziemniaczaną:- 2 kg ziemniaków,- 20 dkg słoniny surowej,- 4 duże cebule,- 3 jajka,- 6 łyżek mąki,- majeranek,- sól i pieprz do smaku.Jak przyrządzić?Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jak na placki. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę z topić na patelni lekko na szklisty kolor, nie zarumienić. Dodać cebulę pieprz i przykryć pokrywą. Dusić wszystko razem, tak, by cebulę nie zarumienić a była szklista. Do utartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, sól, majeranek, przetopiony tłuszcz z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, ubić trochę. W razie potrzeby dodać mąkę. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wszystko wlać, włożyć, do naczynia żaroodpornego lub do brytfanny lub do blachy wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 200/C, w czasie ~60 min. Zależy to od głębokości formy. Sprawdzić stan upieczenia. Pobrać próbkę do jedzenia. Podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty z marchwią, cebulą, jabłkiem, cukrem, kminkiem i oliwą.Można polewać sosem ze śmietany z pieprzem, solą i czosnkiem z praski.Składniki na kiszkę ziemniaczaną:50 dkg. jelit wieprzowych( najlepiej cienkich )3 kg ziemniaków20 dkg. boczku wędzonego1 cebulaok.1 szkl.mąki1 jajotłuszcz do posmarowania blachyJak przyrządzić?:Jelita porządnie umyć z dodatkiem soli.Cebulkę i pokrojony boczek zasmażyć na patelni.Ziemniaki obrać i zetrzeć.Do tych ziemniaków dodać połowę podsmażonego boczku z cebulką, mąkę, jajo, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Napełnić jelita masą, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, poprzekłuwać wykałaczką kiszki(mniej więcej co 5 cm.)Piec w piekarniku ok.1 godz w temp.150 st.C SMACZNEGO!!!!

    Polubienie

    1. Świetne te Twoje przepisy Aycoro i dziękuję Ci za nie. Postaram się je wykorzystać, u siebie w kuchni… dziękuję.Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s