Orzechowe hity

Każdy orzech to „mini spiżarnia” pełna cennych składników odżywczych.Warto więc zjeść kilka sztuk dziennie.
Zresztą są takie pyszne ….

Orzechy nanerczowe …
…  zwane też nerkowcami. Są bogate w tłuszcze, białko i cynk. Sprzedaje się je wyłącznie bez skorupek, gdyż te zawierają żrące olejki (mogą podrażnić skórę).
Na ogół nerkowce je się w całości, ale doskonale smakują też posiekane np.w sałatkach.

Orzechy pistacjowe …
…  zawierają 80% tłuszczów nienasyconych i dużo żelaza. Są słodkie i kwaskowe w smaku. Solone orzeszki podaje się jako przystawkę, niesolone dodaje się do dziczyzny, wyrobów cukierniczych; ze względu na intensywnie zielony kolor, chętnie dekoruje się nimi ciasta i desery.

Orzechy pekan …
… rosną w Ameryce Północnej. Ponieważ zawierają mało błonnika, ale dużo (85%) nienasyconych tłuszczów, służą konsumentom jako naturalna żywność. W kuchni wykorzystuje się je całe, siekane lub mielone.Warto wiedzieć także, że drzewa pekana jest bardzo twarde i używa się go do produkcji mebli, podłóg a także m.in. do brukowania ścieżek i podjazdów !

Nowości z antypodów

Makadamia …
… pochodzi z Australii. Jest cennym źródłem błonnika i dlatego orzechy te stanowiły ważny składnik menu Aborygenów i pierwszych osadników. Orzechy można podawać jako przekąskę. Siekane dodaje się do deserów, past, do ryżu i do mięs.
Jak podaje Wikipedia, że orzechy te, są bardzo trujące dla psów. A jeśli je kupujemy, to najlepiej łuskane, gdyż mają niezwykle twardą łupinę.

Candle nut …
…  (kemiri, buah keras) pochodzą z Indonezji i Malezji. Nazwa „orzechy świecowe” wzięła się od ich pierwszego zastosowania – paliło się je i w ten sposób uzyskiwało oświetlenie. Najprędzej można je dostać w sklepach typu „Żywność całego świata”. Prażone i zmielone dodaje się do past krewetkowych. Doskonale podkreślają też smak potraw z warzyw i ryżu. Wytłacza się z nich również olej.

Orzechy brazylijskie …
…  dodaje się do deserów, sałatek, past serowych. Siekane i mielone są też dodawane do ciast, a także do dań z mielonego mięsa.

Zapisz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s