Masz problem z galaretą

   Pomimo naszych starań, nie zawsze przygotowanie „sprężystej” galarety udaje nam się. Aby uniknąć niezadowolenia i obyć się późniejszych niespodzianek, podam kilka rad, które mogą się przydać…
https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

1. No i czemu ta galareta, jest taka mętna? 
Mętny wywar na galaretę najlepiej jest sklarować.  Na każdy litr płynu dodaje się dwa lekko roztrzepane białka zaprawione dwiema łyżkami octu winnego. Wywar stawia się na średnim ogniu i miesza energicznie, aż zacznie wrzeć. Ledwo zagotowany odstawia się na pół godziny, żeby szumowiny opadły na dno (białko zbiera nam wszystkie „farfocle”, po drodze).
Białko ostrożnie zbieramy łyżką cedzakową a wywar przestygnięty zlewamy delikatnie przez sito. Nie należy przechylać garnka zbyt mocno, lepiej żeby osad pozostał na jego dnie.

https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

2. Gdy wywar ma nieapetyczną burą barwę  
Możemy zabarwić go 5 kroplami karmelu, czyli uprażonymi na patelni 2-3 łyżkami cukru z odrobiną wody. Można też uratować wywar wrzucając do niego na chwilę przekrojoną na pół cebulę w łupinie. Stronę przecięcia dobrze jest wcześniej przyrumienić na suchej patelni lub opalić nad gazem.

https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

3. Mało wyrazisty smak wywaru 
Poprawi mieszanka z pół łyżeczki cukru i całej łyżeczki soku z cytryny. Jeśli zamierzasz galaretą zalać mięso, możesz dodać kostkę rosołową lub łyżkę bulionu wegeteriańskiego (z samych warzyw).
https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

4. 
Zbyt tłusty wywar     
Łatwo jest „odchudzić” wrzucając do niego kostki lodu, na ich ściankach szybko zbierze się pływający na powierzchni tłuszcz.
Kostki trzeba co chwila wyławiać i płukać pod bieżącą ciepłą wodą.
Zabieg powtarza się, aż znikną „oka”. Kostki też będą znikały, trzeba więc je często zmieniać, aż do osiągnięcia wymarzonego rezultatu.

https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

5. Zdarza się, że postawiona w zbyt niskiej temperaturze galareta zamarza na górze, a na dnie naczynia nadal pozostaje nie ścięta.
Jedynym dla niej ratunkiem jest ponowne zagotowanie wraz z nową porcją żelatyny, podobnie jak wtedy, gdy w ogóle nie zastygła.
Zdrowiej jednak jest dodać, zamiast dodatkowej porcji żelatyny (w przypadku galarety z ryby), kleju z wygotowanych w niewielkiej ilości wody łbów, kręgosłupów i płetw ryb sprawionych na wigilijną kolację.
Warto wiedzieć, że dodawany czasem do karpia po żydowsku ananas, a także kiwi hamują proces ścinania się galarety, na wszelki wypadek trzeba więc te owoce dobrze odsączyć, zanim doda się je do potraw.

https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

6. Bywa, że galareta nie chce wyjść z formy. Zwykle wystarcz lekkie okrojenie tuż przy brzegach. Jeśli jednak zależy ci na jej nienagannym wyglądzie, zawiń formę, do której tak ściśle przylgnęła, w namoczoną w gorącej wodzie ściereczkę bawełnianą. Po minucie, półtorej sama się wysunie na półmisek.
https://i0.wp.com/printkodkreskowy.blogx.pl/files/2012/05/krecha.gif

Polecam linki:

Wielkanocna babka z galarety

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 15th, 2009

Wielkanocna babka z galarety

Jajko to skarb w skorupce, możemy podawać go na różniaste sposoby np. możemy zrobić … „Babkę z galarety”, która może okazać się ozdobą wielkanocnego stołu. BABKA Z GALARETY  (składniki na 6 porcji) Składniki: ♦ 4-5 jajek ♦ 20 dag mrożonego zielonego groszku ♦ 3 łyżki żelatyny ♦ 3 kostki rosołu warzywnego ♦ []

Ozorki w galarecie

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 18th, 2009

Ozorki w galarecie

Nawet mało efektowny kawałek mięsa, możemy zmienić w wytworną przystawkę … OZORKI W GALARECIE(dla 8 osób) Porcja: 380 kalorii. Składniki: … 1 kg ozorków wieprzowych lub cielęcych, włoszczyzna bez kapusty, białko, 3 łyżeczki żelatyny, sok z cytryny, 1/2 strąka papryki i natka (do dekoracji), sól, pieprz []

 

2 myśli na temat “Masz problem z galaretą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s