Gęś nadziewana cebulą i jabłkami

GĘŚ NADZIEWANA JABŁKAMI

Składniki:
…1 gęś (ok.3 kg), 3-4 cebule, marchewki, 8 jabłek, natka pietruszki, 2 łyżki mąki, listek laurowy, goździk, 6 ziaren pieprzu, łyżka masła olej ,sól, pieprz.

Kliknij aby powiększyć

Przygotowanie:
1.  Gęś umyć. 1 cebulę i marchew obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do 3 litrów osolonej wody. Dodać listek laurowy, goździk i ziarna pieprzu. Gdy woda zawrze, włożyć gęś. Rondel przykryć, gotować na średnim ogniu 1 godzinę.

2. Wywar ostudzić , gęś wyjąć, osuszyć. Natrzeć dokładnie solą i pieprzem. 3 cebule i 4 jabłka obrać, pokroić w ćwiartki. Natkę posiekać. Cebulę ,jabłka i natkę wymieszać. Farszem wypełnić gęś. Otwór zaszyć bawełnianą nicią.

3. Gęś włożyć do natłuszczonej olejem brytfanny. Piec 2 godziny w temp.180 st.C, co 20 minut podlewać wywarem z gotowania. 30 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół gęsi resztę jabłek.
Jabłka i upieczoną gęś wyjąć. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, zrumienić. Wlać sos z pieczenia. Cały czas mieszając, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.

4. Drób podzielić na porcje. Podawać polany sosem w towarzystwie jabłek, piure ziemniaczanego oraz sałatki z czerwonej kapusty.

Z gęsi do jabłka  …  przy dzieleniu gęsi na porcje farsz rozpada się i nieładnie wygląda. Możesz nim jednak napełnić upieczone jabłka. Wcześniej trzeba je jednak lekko wydrążyć.

8 myśli na temat “Gęś nadziewana cebulą i jabłkami

  1. przecudna świateczna stronka,trochę po babcinemu- rozczuliłam się, tak pamiętam moje świeta u dziadków na wsi.no i ta gąska z jabłkami…..gratuluje bloga

    Polubienie

  2. Pragne pogratulowac tak pieknej strony i az tylu przepisow.Sa one doslownie skarbnica dla wielu smakoszy i lubiacych zabawe z gotowaniem.Pozdrawiam z bardzo ,bardzo daleka i zycze nowych kulinarnych odkryc!

    Polubienie

    1. Wojtku dziękuję bardzo za wizytę na mym blogu. Ja też uważam, że w kuchni warto jest poeksperymentować – może nie zawsze wychodzi to za pierwszym razem, ale zawsze kiedyś się uda … :))Jak już napisałam, niekoniecznie wszystkie te przepisy, które tu zamieszczam muszą być przez mnie wypróbowane, ale propozycje, które tu podaję są zapewne warte uwagi …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s