Kurczak; duszony w grzybach, w sosie ziołowym


obrazek

Kurczak duszony w grzybach …
Składniki:

… 2 udka kurczaka, sól, pieprz,150 g grzybów (kurek lub pieczarek), olej, margaryna, łyżka posiekanej cebuli,  łyżeczka tymianku, 3 łyżki białego wytrawnego wina, natka, 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:
Umyte i osuszone udka, natrzeć solą i pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić. Olej i margarynę rozgrzać na patelni, zrumienić udka, przełożyć do rondla. Dodać cebulę, tymianek, grzyby, smażyć przez kilka minut, wlać wino, następnie śmietanę. Dusić przez 20-25 minut, aż będą miękkie.

Udka podawać w sosie  z grzybami, posypane natką. Świetnym dodatkiem są młode ziemniaki z wody lub sałatka ziemniaczana.

Kurczak w pikantnym sosie ziołowym …
Składniki:

… Kurczak ( ok. 1,2 kg), łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 1/2szklanki bulionu z kury, 2 łyżki musztardy francuskiej, łyżeczka cukru, po łyżeczce tymianku i estragonu.

Przygotowanie:
Kurczaka umytego, podzielić na cztery części, oprószyć solą i pieprzem, skropić sosem sojowym, odstawić na 30 minut. Mięso partiami obsmażyć na patelni. Bulion wymieszać z musztardą. Cukier zrumienić na patelni, dodać 2 łyżki wody, wymieszać, wlać do bulionu, wsypać zioła, wymieszać.

Kurczaka polać sosem, dusić na małym ogniu 30 minut, polewając sosem.

 

9 myśli na temat “Kurczak; duszony w grzybach, w sosie ziołowym

  1. w kwestii kurczaka:… zakupić kilka ud ,lub podudziów ,naczysie ile kto zje…i zapodać na piekarnikową blachę . Przed tem, te uda badź podudzia przyprawic solą i papryką. W piekarniku niechaj sie pieką jakies 20, 30 min potem dorzucic do nich ziemniaki, kartofle , grule czy jak zwał w zależności od regionu …10 min obgotowane w wodzie osolonej .jak juz te ziemniaki, , kartofle bądź grule juz na blasze z udami sie znajdą dorzucić należy pokrojoną w paski kolorową paprykę…Jak wszystko miętkie, na talerz zapodawać :)smacznego

    Polubienie

        1. Oczywiście An,że zaraz poszłam,ale nie do tak wyczyszczonej lodówy jak piszesz.Od kiedy zarządziłam palarnię tylko i wyłącznie w kuchni.już niestety nie jest taka bialutka.Czas rzucić ten nałóg,nie ma co!Pozdrawiam!

          Polubienie

          1. Proponuję urządzić palarnię na balkonie zwłaszcza teraz – przy minus 15,20 stopni, ….od razu przejdzie ochota na papierocha!!Nie pozwól żeby nałóg Tobą rządził , bo wychodzi na to, że masz słabą silna wolę :)))

            Polubienie

            1. Witam!Właśnie na dniach,chcę zamieścić na moim drugim blogu zamieścić temat „rzuć palenie” i może razem nam wszystkim uda się wziąść rozwód z tym paskudnym nałogiem….co o tym myślisz?A co do mojej słabej woli,to w stosunku do papierosów,to chyba wcale jej nie ma!Pozdrawiam!

              Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s