Kurczak w piwie i po wiejsku

obrazek     bier

Kurczak w piwie 

Składniki:
 
duży kurczak  300 g borowików  natka  cebula  2 łyżki świeżej śmietany  1/2 litra piwa  50 g masła  sól, pieprz.

Przygotowanie:

Umytego kurczaka podzielić na małe kawałki, posolić, posypać pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do chwili, aż się zrumienią, dusić jeszcze 20 min pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę i piwo. Doprawić do smaku, dusić przez następne 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Odparować sos i polać nim  kurczaka. Kurczaka posypać posiekaną natką, podawać na ciepło.


obrazek

Kurczak po wiejsku …

Składniki:
 
kurczak średniej wielkości  350 g dość twardych winnych jabłek   łyżeczka masła  sól, pieprz.

Przygotowanie:

Umytego kurczaka podzielić na części, obsmażyć na maśle.  Jabłka obrać, pokroić w plastry, ułożyć w wieniec w żaroodpornym naczyniu. Zrumienione mięso przełożyć do naczynia z jabłkami, układając w środku wieniec z jabłek. Mięso można również przykryć kilkoma plastrami jabłek. Posypać solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, wstawić kurczaka z jabłkami. Piec w piekarniku do miękkości.

  Tę potrawę można również przygotować wcześniej i podgrzać w temperaturze 250 st, 15 minut przed podaniem.

4 myśli na temat “Kurczak w piwie i po wiejsku

  1. Ten kurczak po wiejsku mi się podoba, tylko nie wiem, ile trzeba go piec w piekarniku, bo nie wiem, kiedy będzie miękki, a nie chcę się poparzyć, gdy będę próbować tę miękkość.Co mi szkodzi, spróbuję!

    Polubienie

    1. Aniu dziękuję,że zachciałaś zajrzeć do mojej „starszej listy przebojów”;)Niestety,ale musisz go próbować,czy będzie już dobry i się nada … w tym właśnie tkwi tajemnica udania tego kurczęcia … ;)))Pozdrawiam cieplutko,ale nie na tyle żebyś się poparzyła !!!

      Polubienie

      1. Piekł się na wyczucie, dopóki nie spaliły się jabłka, choć część z nich się całkowicie ugotowała na miazgę. Ale teraz już wiem, ile go dusić.Buziaczki.

        Polubienie

        1. O jejku! Jak mi przykro i głupio,że to okazał się niewypał ….A tak w ogóle to kurczak i ta reszta była zjadliwa,tylko proszę napisz całą pradę,bo muszę nanieść,że jabłka trzeba dawać dopiero jak kurczak jest prawie miękki,gdzieś tak 10 minut przed końcem pieczenia,i może coś jeszcze – proszę o sugestie w związku s tym .;)Pozdrawiam serdecznie!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s