
Zupa jarzynowa z lubczykiem
(dla 2 osób)
Składniki:
- 250 g warzyw (marchew, kapusta, pietruszka, por, seler),
- groszek zielony,
- kilkanaście różyczek kalafiora,
- kostka bulionowa,
- 2 ziemniaki,
- łyżka tłuszczu,
- łyżka śmietany,
- sól, pieprz,
- listek laurowy, 1 łyżeczkę lubczyku,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 gałązki natki lub koperku.
Przygotowanie:
1. Jarzyny oczyścić, obrać,umyć, pokroić marchewkę i pietruszkę w słupki, seler w kostkę, por w krążki. Kalafior podzielić na różyczki.
2. Warzywa włożyć do garnka, dodać tłuszcz, zalać wodą, wrzucić kostkę bulionową, ziele angielskie, lubczyk i listek laurowy, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut na małym ogniu.
Zapisz
Ponoć dawniej wierzono,iż dziewki do młodzieńców umie zwodzić,takie to ci ziółko było….
PolubieniePolubienie
Niech aromat lubczyku w zupie się rozsiędzie,Mając drogę do serca z żołądka na względzie ;))))
PolubieniePolubienie