Zupa jarzynowa z lubczykiem


      Podobny obraz   Na Walentynki, zrób lubemu zupkę z jarzynki …

 


Zupa jarzynowa z lubczykiem

(dla 2 osób)


Składniki:

  • 250 g warzyw (marchew, kapusta, pietruszka, por, seler),
  • groszek zielony,
  • kilkanaście różyczek kalafiora,
  • kostka bulionowa,
  • 2 ziemniaki,
  • łyżka tłuszczu,
  • łyżka śmietany,
  • sól, pieprz,
  • listek laurowy, 1 łyżeczkę lubczyku,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2-3 gałązki natki lub koperku.

Przygotowanie:

1. Jarzyny oczyścić, obrać,umyć, pokroić marchewkę i pietruszkę w słupki, seler w kostkę, por w krążki. Kalafior podzielić na różyczki.

2. Warzywa włożyć do garnka, dodać tłuszcz, zalać wodą, wrzucić kostkę bulionową, ziele angielskie, lubczyk i listek laurowy, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut na małym ogniu.

3. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Śmietanę rozprowadzić 2 łyżkami wywaru, stopniowo połączyć z zupą, wymieszać. Natkę umyć, osuszyć, posiekać.
Zupę można doprawić maggi, przed podaniem posypać natką lub koperkiem.


Zapisz

2 myśli na temat “Zupa jarzynowa z lubczykiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s