Klasyczny żur z kiełbasą

KLASYCZNY ŻUREK Z KIEŁBASĄ (składniki dla 6 osób)


Składniki:

  • 50 dag kości,
  • 2 szklanki zakwasu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 20 dag kiełbasy (np.zwyczajnej lub podwawelskiej),
  • 6 jajek na twardo,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki smalcu, łyżka startego chrzanu,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziemniaki gotowane.

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z kośćmi, zalać  4 szklankami wody i gotować około 30 minut, od zagotowania.

2. Wywar przecedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć na smalcu z kiełbasą, dodać do wywaru.

3. Wlać  żur.


4. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy wraz z chrzanem i śmietaną. Zupę podgrzać, przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).

5. Podawać z jajkami na twardo i ziemniakami. Ziemniaki gotujemy oddzielnie i podajemy na oddzielnej misie, a żur do popitki ziemniaków ma służyć.

Życzę zdrowych i wesołych świąt
*******************************************************************
Źródło:Dodatek specjalny „Naj”. Przeboje polskiej kuchni”. ISSN 1232-7654
, roku 2001

Zapisz

7 myśli na temat “Klasyczny żur z kiełbasą

  1. Żur przyrządzam podobnie, z tym że używam wędzonych żeberek lub kości i oczywiście majeranek pod koniec gotowania, dokładam też liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz jałowiec… polecam, bo w opinii znajomych rewelacja

    Polubienie

  2. Żur przyrządzam podobnie, z tym że używam wędzonych żeberek lub kości i oczywiście majeranek pod koniec gotowania, dokładam też liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz jałowiec… polecam, bo w opinii znajomych rewelacja

    Polubienie

    1. A wiesz Lucynko, że niezły pomysł na ten żur masz. Muszę teraz wypróbować Twój sposób na ugotowanie tegoż żuru – dziękuję. Tak normalnie na co dzień, w dzień powszedni to ja też troszku inaczej go robię, i też gdzieś tu o nim napisałam. Tak w ogóle to żurek bardzo lubię…:)Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  3. Zamiast ziemniaków, fajnie jest podać taki żurek zamiast w miseczce, w małym okrągłym chlebie. Wierzch chlebka ścinamy, odkładamy na przykrywkę. Chlebek wydrążamy, miąższem karmimy pobliskie gołębie lub kaczki. A wydrążony bochenek z wierzchu smarujemy białkiem i delikatnie podpiekamy w piekarniku. Żurek z zawartością wlewamy do środka i jemy, jemy, jemy!!! w miarę jedzenia do zupki sobie miąższu resztę wydrapując;)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s