KLASYCZNY ŻUREK Z KIEŁBASĄ (składniki dla 6 osób)
Składniki:
- 50 dag kości,
- 2 szklanki zakwasu,
- pęczek włoszczyzny,
- 20 dag kiełbasy (np.zwyczajnej lub podwawelskiej),
- 6 jajek na twardo,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 3 łyżki smalcu, łyżka startego chrzanu,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- ziemniaki gotowane.
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z kośćmi, zalać 4 szklankami wody i gotować około 30 minut, od zagotowania.
2. Wywar przecedzić. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przesmażyć na smalcu z kiełbasą, dodać do wywaru.
3. Wlać żur.
4. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy wraz z chrzanem i śmietaną. Zupę podgrzać, przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba).
5. Podawać z jajkami na twardo i ziemniakami. Ziemniaki gotujemy oddzielnie i podajemy na oddzielnej misie, a żur do popitki ziemniaków ma służyć.
Życzę zdrowych i wesołych świąt
*******************************************************************
Źródło:Dodatek specjalny „Naj”. Przeboje polskiej kuchni”. ISSN 1232-7654, roku 2001
Zapisz
Żur przyrządzam podobnie, z tym że używam wędzonych żeberek lub kości i oczywiście majeranek pod koniec gotowania, dokładam też liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz jałowiec… polecam, bo w opinii znajomych rewelacja
PolubieniePolubienie
Żur przyrządzam podobnie, z tym że używam wędzonych żeberek lub kości i oczywiście majeranek pod koniec gotowania, dokładam też liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz jałowiec… polecam, bo w opinii znajomych rewelacja
PolubieniePolubienie
A wiesz Lucynko, że niezły pomysł na ten żur masz. Muszę teraz wypróbować Twój sposób na ugotowanie tegoż żuru – dziękuję. Tak normalnie na co dzień, w dzień powszedni to ja też troszku inaczej go robię, i też gdzieś tu o nim napisałam. Tak w ogóle to żurek bardzo lubię…:)Cieplutko pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Mniam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam!Osobiście to ja gotuję żurek na białej kiełbasie,nie tak klasycznie jak tu jest napisane i też mi bardzo smakuje!!
PolubieniePolubienie
Zamiast ziemniaków, fajnie jest podać taki żurek zamiast w miseczce, w małym okrągłym chlebie. Wierzch chlebka ścinamy, odkładamy na przykrywkę. Chlebek wydrążamy, miąższem karmimy pobliskie gołębie lub kaczki. A wydrążony bochenek z wierzchu smarujemy białkiem i delikatnie podpiekamy w piekarniku. Żurek z zawartością wlewamy do środka i jemy, jemy, jemy!!! w miarę jedzenia do zupki sobie miąższu resztę wydrapując;)
PolubieniePolubienie
Witam!Bardzo fajna ta miska z chlebka pełna żurku,bynajmniej inaczej podanod do stołu…Dziękuję za pomysł….
PolubieniePolubienie