Dipy do pieczonych ziemniaków

   Przygotowanie tych zimnych sosów nie zajmie ci dużo czasu. A gdy, np. ziemniaki będą już upieczone czy na grillu, czy na patelni i polejesz je tym sosem, to już nic więcej ci do szczęścia nie potrzeba!

Warzywo dnia: papryka czerwona

PAPRYKOWY   

2 strąki papryki (najlepiej czerwonej i zielonej), przekrój na pół, oczyść z pestek i ułóż na blasze skórką do góry. Wstaw na 10 minut do mocno nagrzanego piekarnika.

Gdy papryki nieco ostygną zdejmij skórki, a miąższ pokrój w kostkę.

30 dag chudego twarogu utrzyj ze 125 ml śmietany, łyżeczką ostrej papryki, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz łyżką soku z cytryny.

Dip wymieszaj z papryką i przypraw solą oraz pieprzem. Nie przejmujcie się, że skórka podczas zapiekania papryki, za bardzo się przypali (zawsze tak jest), wszak skórkę i tak zdejmujemy, a smak przypieczenia pozostanie w papryce.

ZIOŁOWY 
4 jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, posiekaj.

Po kilka gałązek koperku, natki oraz szczypiorku opłucz i posiekaj. Małą cebulę obierz i pokrój w kostkę.

1/2 l gęstej śmietany wymieszaj z 3 łyżkami soku z cytryny, jajkami, zieleniną i cebulą. Dip przypraw do smaku solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KAPAROWY  
2 małe cebule obierz i posiekaj, 3 średnie kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę.

30 dag gładkiego naturalnego serka wymieszaj ze 125 ml śmietany i łyżką musztardy. Dodaj ogórki, cebulę, około 2 łyżek kaparów i ewentualnie łyżkę zielonego pieprzu.

Dip przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

 

Polecam:

Polskie kapary – zróbmy sami, a jak ?!

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 19th, 2010

Polskie kapary – zróbmy sami, a jak ?!       Nasturcja nie tylko potrafi zdobić nasze grządki w ogrodzie ale także może służyć nam jako przyprawa, czy wprost dekoracja na talerzu, którą bez obaw możemy zjeść. KAPARY  to pączki kwiatu południowoeuropejskiego Capparis spinoza. Kisi się je w solance, marynuje w occie lub konserwuje w oleju. Im []

Zapisz

9 myśli na temat “Dipy do pieczonych ziemniaków

    1. W takim razie cieszę się, że smakowało i postaram się w najbliższym czasie napisać jeszcze o tych różnych sosach, dipkach ….Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Wiem,że kapary można zrobić samemu chyba,to było z nasion nasturcji,ale dokładnie nie wiem,muszę poszukać w swoich „stosach zapisanych papirusów”,jak znajdę to zaraz ogłoszę.Tak masz rację,może być ciekawym,bynajmniej nieco innym…

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s