
JAJKA W POTRAWCE (dla 4 osób)
Składniki:
… 6 jajek, 310 g pieczarek, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu, sól, pieprz, 2 łyżki rzeżuchy, 1-2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8-10 minut (jajka powinny być ugotowane ani na miękko, ani na twardo), wystudzić.
3. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną. Bulion wlać na patelnię, dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką, wymieszać, podgrzewać 8-10 minut, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem.
4. Jajka obrać, pokroić na cząstki. Jajka i pieczarki włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze 5 minut, posypać rzeżuchą.
Potrawkę podawać z pure ziemniaczanym.
! Będziemy mieli bardziej treściwe i sycące danie, jeżeli dodamy do niej parówki i zielony groszek.
Rzeżucha najprostsze warzywo w uprawie:)
PolubieniePolubienie
Żeby wszystko tak się rodziło jak ta rzeżucha,a zwłaszcza pieniążki….to by było życie…:)))
PolubieniePolubienie
To widzę przepisy odjajeczne, czyli Wielkanoc się zbliża 🙂
PolubieniePolubienie
Ano,nie obejrzymy się,a już będzie po świętach,więc czas zająć się odjajczeniem :)))
PolubieniePolubienie