Jajka w potrawce

jajka_2

JAJKA W POTRAWCE  (dla 4 osób)
Składniki:
… 6 jajek, 310 g pieczarek, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu, sól, pieprz, 2 łyżki rzeżuchy, 1-2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
1.  Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8-10 minut (jajka powinny być ugotowane ani na miękko, ani na twardo), wystudzić.

2.  Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Masło roztopić na patelni, zrumienić pieczarki, przełożyć na talerz.

3.  Mąkę rozprowadzić ze śmietaną. Bulion wlać na patelnię, dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką, wymieszać, podgrzewać 8-10 minut, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem.

4.  Jajka obrać, pokroić na cząstki. Jajka i pieczarki włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze 5 minut, posypać rzeżuchą.

Potrawkę podawać z pure ziemniaczanym.


 ! Będziemy mieli bardziej treściwe i sycące danie, jeżeli dodamy do niej parówki i zielony groszek.

 

4 myśli na temat “Jajka w potrawce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s