Jajka w sosie musztardowym

Jajko chociaż tak niepozorne, a kryje w sobie bardzo wiele możliwości kulinarnych. Ponieważ, za niedługo, będziemy mieli Święta Wielkanocne, na stołach będzie królowało … jajko!

 JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM (na 4 porcje)       

Składniki:

8 jajek, 3 łyżki musztardy, cebulka, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 50 ml białego wytrawnego wina, szklanka bulionu warzywnego, sok z cytryny, przyprawa np. kucharek, cukier.

 Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę.

2. Pozostałe masło stopić na drugiej patelni, wsypać mąkę, wymieszać, przesmażyć. Dodać cebulę, musztardę, wlać bulion i wino, wymieszać, gotować 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, szczyptą przyprawy kucharek i cukrem.

3. Obrane jajka przekroić na pół, polać gorącym sosem.  

8 myśli na temat “Jajka w sosie musztardowym

  1. Tylko lubisz taki rodzaj jajek,jak napisałaś….,bo ja lubię i takie i takie…hahaha… Straszna pomyłka z tymi linkami,więc czekam,kiedy dotrą do mnie.Pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Witaj BABO 🙂 Te jaja moga byc pyszne ale ja jednak wole podrapac / czasami/ 🙂 Zycze MILEGO DNIA Ps: prosilas o linki do mnie ? A ja wyslalam innej babiejadze :)))

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s