Jajka zapiekane w sosie chrzanowym

Jajka są niezastąpione jako podstawa i dodatek do wielu potraw. Świeże jajko ma gęste, nie rozlewające się białko i wypukłe, lśniące żółtko.
jajka_2

JAJKA ZAPIEKANE W SOSIE CHRZANOWYM  (dla 4 osób)
Składniki:
… 8-9 jajek (w zależności od ich wielkości), chrzanu w korzeniu lub ze słoiczka, bułka, łyżka masła, mleko, sól, masło do formy. Masło możemy zastąpić równie dobrze margaryną.

/Arch. Bauer

Przygotowanie:
1. 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić.

2. Chrzan obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce. Bułkę pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, włożyć bułkę, zarumienić.

3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Jajka na twardo obrać, przekroić na połówki ułożyć w naczyniu  żółtkami do dołu. 3 surowe jajka rozmącić z mlekiem (5 łyżek), dodać grzanki i chrzan, osolić, wymieszać, polać jajka na twardo. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180-200 st., zapiekać przez 20-25 minut.

4. Zapiekane jajka podawać z chlebem oraz sałatką z cykorii i rzeżuchy.


! Świeży chrzan
… można zastąpić chrzanem ze słoika. Łyżkę chrzanu należy dokładnie wymieszać z mlekiem i surowymi jajkami.

6 myśli na temat “Jajka zapiekane w sosie chrzanowym

  1. Zrobiłam wczoraj na kolację i więcej nie popełnię tego błędu. Jajka – te surowe się zapiekły i te ugotowane na twardo pod spodem były suche i nie dotarło do nich ani ździebełko chrzanu. Cały chrzan wsiąkł w bułkę i tylko ona była smaczna.

    Polubienie

    1. Mo, bardzo mi przykro, że Ci nie smakowało. No to wiadomo, że te jajka na spodzie były suche, bo jajka z sosem na wierzchu się zapiekły i nijak sos do jajek się nie przedostał.. Dobrze, że chociaż bułka Ci smakowała a jajka miałaś na zakąskę. Zresztą to tak właśnie miało wyglądać i smakować 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  2. Jeśli tylko skuszę się na tę potrawę, na pewo wykorzystam chrzan ze słoika. Jako dziecko przed Wielkanocą byłam wykorzystywana przez mamę do tarcia chrzanu i płakałam jak bóbr.Serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

  3. Można zastąpić chrzan świeży, ale któż by to robił i po co??!! jak ze świeżego sosik znacznie lepszy!!! :)))))))))

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s