Gotujemy jajka

 
   Zaczynając pisanie tej notki, zaczęłam się zastanawiać nad tym, co też było pierwsze: jajko czy kura? Nie tylko ja takie pytanie sobie postawiłam, bo już starożytni filozofowie zastanawiali się nad tym, komu tu dać pierwszeństwo? To pytanie doprowadziło ich, aż do samego początku życia i wszechświata. Jak dla mnie, to już wyższa filozofia, i dalej zostałam bez odpowiedzi… :))

Jednakże dalej mnie to nurtowało i nie dawało spokoju, ale w końcu znalazłam (chyba) odpowiedź!
A odpowiedź dał mi Grzegorz Lewkowicz, który powiada tak:

==============================================================

„Co było pierwsze, jajko czy kura?”
– nikt odpowiedzi nie znał akurat.
W końcu została prawda wykluta…
– kura powstała z żebra koguta”.  
 =======================================================
   Czas teraz przejść do meritum sprawy, czyli jak to z tymi jajkami w naszej kuchni jest, jak je ugotować, by wszystkie jego walory zachować? A to wcale nie jest takie proste, jakby się zdawało. Gdzieniegdzie także przeplotę wersy z wiersza „Jajko” – Jana Brzechwy. Bez tego wszak ta notka, nie może się obejść!
======================================================
Było raz sobie jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błaga, namawia: „Bądź głupsze!”
Lecz co można poradzić, kiedy się ktoś uprze?  

======================================================

Gotując jajka należy pamiętać:
– podczas gotowania jajek woda nie powinna bulgotać, tylko lekko wrzeć,
– podczas gotowania większej ilości jajek w dużym garnku, należy jajka włożyć do zimnej wody i zagotować. Później wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić w nim na 20 minut. Przez ten czas jajka „dojdą” w gorącej wodzie: żółtko straci surowość, a białko się zetnie.

======================================================

Kura mówi:”ostrożnie! To gorąca woda!”
A jajko na to: „Zimna woda! Szkoda!”
Wskoczyło do ukropu z miną bardzo hardą
I ugotowało się na twardo. 
======================================================

   Aby jajka przy gotowaniu nie pękały, trzeba je wyjąć z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Następnie ostrożnie włożyć łyżką do posolonego (1 łyżka na 500 ml wody) wrzątku zestawionego na chwilę z ognia, a potem gotować na wolnym ogniu bez przykrycia. Wtedy jeśli nawet pękną, to nie wypłyną. Można też dodać w czasie gotowania łyżkę octu.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jeśli jajko włożone do szklanki z zimną wodą leży na dnie – jest świeże. Gdy uniesione jest jednym końcem ku górze, też można jeść, a gdy wypływa – lepiej go nie używaj, bo to tzw, „zbuk”, w tłumaczeniu: śmierdzące jajo.

Aby odróżnić surowe jajko od gotowanego, należy położyć je na stole i wprawić w ruch wirowy, i zobaczyć czy się kręci wokół własnej osi. Jajko gotowane wprawione w ruch obraca się dookoła swej podłużnej osi, surowe – nie obraca się.

Jeśli zostanie nam samotne żółtko, bo białka zużyliśmy do czego innego, to nie martwmy się, i na to jest sposób. Włóż je do małego słoiczka lub jakiego innego pojemniczka i zamroź w lodówce. Później będzie jak znalazł! 

Czas gotowania jajek 
Jajka na miękko – gotuj 2-4 minut.
Po 2 minutach białko będzie lekko ścięte,
a żółtko całkowicie płynne.
Po 4 minutach białko zetnie się,
ale pozostanie miękkie przy samym żółtku.
Jajka na półtwardo gotuje się 5 minut, otrzymamy tzw. jajko mole (z całkiem ściętym białkiem i pół ściętym żółtkiem).
A na twardo10 minut. 

Czas gotowania zawsze będzie zależał od wielkości jajek.
Czym większe jajko tym czas gotowania troszku przedłuża się.          

8 myśli na temat “Gotujemy jajka

      1. Ja tam lubię!!! i choć na starość zacząłem maleć i dziecinnieć do całkiem małych się jeszcze nie zaliczam!!! ;))))))))))))))))))))))

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s