Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni.

   Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki naturalne, lub spożywcze. Kakao zabarwi lukier na brązowo, sok z wiśni na bordowo, z marchewki na beżowo, a ze szpinaku na zielono. Do lukru można dodawać także substancje zapachowe, ale w niewielkiej ilości, by nie stłumiły aromatu ciasta. Lukier zdobniczy i do polewania ciast robi się z innych składników. Różnią się konsystencją i czasem przygotowania.

DO POLEWANIA CIAST 
Najprostszy lukier (surowy) to szklanka cukru pudru wymieszana z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać ciepłej wody. Początkowo polewa ma brzydki, szarawy kolor, dopiero w trakcie ucierania nabiera jasnej barwy. Takim lukrem polewa się na ogół ciasta owocowe.

Baby i serniki wymagają lukru gotowanego, który jest bardziej efektowny. Szklankę cukru należy wsypać do rondelka o jak najgrubszym dnie, zalać około 1/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Po kilku minutach, należy sprawdzić gęstość syropu. Jeżeli kropla spuszczona na talerzyk szybko skrzepnie, to syrop jest odpowiednio gęsty. Wówczas dodaje się do niego aromat i sok z cytryny. Rondelek z syropem wstawia się do naczynia z zimną wodą i uciera lukier.

Z 6 łyżek płynu i około 200-250 g cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny powinno wystarczyć lukru na polukrowanie jednej dużej baby.

Tak przygotowanym lukrem polewa się jeszcze ciepłe wypieki. Po wystygnięciu lukier jest błyszczący i kruchy. Lukier najlepiej wykorzystać od razu.

DO MALOWANIA  
Lukier zdobniczy uciera się z białek jajek i cukru pudru. Jedno białko należy lekko ubić, następnie dodać 2 szklanki cukru i ucierać do uzyskania białej plastycznej masy. Gęstość lukru możemy regulować (wszystko zależy od wielkości białka), jeśli jest zbyt płynny dodajemy trochę cukru, a jeżeli za gęsty dodajemy trochę soku z cytryny. Lukier przekłada się do szprycy,robi napisy i maluje wzory. Zamiast szprycy można użyć stożków skręconych z pergaminu. Stożki są wygodniejsze przy wykonywaniu kolorowych dekoracji. Można ich zrobić kilka, każdy z lukrem w innym kolorze.

 

Lukier najlepiej rozprowadza się pędzelkiem. Polukrowane ciasta można dodatkowo ozdobić.

Szprycą z końcówką o jak najmniejszym otworze można malować najbardziej misterne wzory.

Napisy na mazurkach najwygodniej robi się lukrem wyciskanym z rożka skręconego z pergaminu.

kurczaczek_i_jajko.gif ŻYCZĘ UDANEJ ZABAWY

10 myśli na temat “Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

    1. Pozwolę sobie sama się zareklamować….”jeżeli się po blogu moim rozejrzysz,na pewno więcej takowych postów przydatnych znajdziesz”!Dziękuję!

      Polubienie

  1. Gdybym wprowadziła w życie i konsumowała efekty Twoich wspaniałych przepisów nie uwlokłabym rzyci i wożono by mnie w lektyce jak Ćwierciakiewiczową. Czasem jednak skorzystam. Dziekuję i pozdrawiam…

    Polubienie

    1. Bez przesady Babciubarbie,nie mogę dopuścić do tego,absolutnie!Nie mogę pozwolić sobie na stratę czytelniczki….,ale to nie znaczy,że przestanę pisać….hahaha.,,,

      Polubienie

    1. Spoko koguciku,wiedziałam,że to będzie coś w sam raz dla Ciebie,ale mam jeszcze coś lepszego w „zanadrzu”,i zaraz napiszę o…. to już obaczysz potem…:))))

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s