Sposoby na naleśniki


Jest wiele sposobów na wykonanie ciasta naleśnikowego, a zależy to głównie od tego czy zrobimy je z nadzieniem na słodko czy pikantnie. Naleśnik jest pyszny sam w sobie, ale to także baza do wymyślnych i eleganckich dań: roladek, sakiewek, tortu.  

Możesz też przygotowywać kolorowe placki. Goście będą  … zachwyceni !!

Poniżej podałam link do taki naleśników.

Najpierw napiszę kilka sposobów na to, aby naleśniki nam się udały (bez żadnych ceregieli).

A więc …

Gorąca patelnia … naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Zawsze daję kropelkę wody, jak dobrze skwierczy – patelnia jest gotowa na przyjęcie naleśnika 🙂

Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskie

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 5th, 2009

Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskie

Zobacz: (klik w obrazek)

Przed smażeniem posmaruj ją skórką słoniny, lub do filiżanki wlej olej, zanurz w nim kuchenny pędzelek, może być też widelec (owinięte papierowym ręcznikiem) i posmaruj patelnię.

Jeśli nie chce Ci się bawić w każdorazowe smarowanie patelni przed nałożeniem ciasta naleśnikowego, dodaj tłuszcz do ciasta, potem nie musisz patelni smarować.

Tylko do naleśników warto jest mieć tylko jedną patelnię, wyłącznie do naleśników. Nie myj jej wodą ani detergentem. Po użyciu wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Delikatny makaron naleśniki można zwinąć i pokroić na cienkie kluseczki. Są delikatne i świetne do zup owocowych i rosołu.

Różne smaki do ciasta naleśnikowego można dodać różne przyprawy, które zmienią ich smak. Możemy dodać majeranek, gałkę muszkatołową lub tymianek (wiadomo, że wówczas, to nie będą naleśniki na słodko).
Tak przygotowane ciasto naleśnikowe będzie miało ciekawszy smak.

UWAGA ! Ciasto naleśnikowe lubi „odpocząć”. Dlatego po zrobieniu odstaw je pod przykryciem co najmniej na pół godziny, jeśli dłużej postoi, też nie zaszkodzi (jednak za długo, też niech nie stoi). Dopiero potem smaż.

PS.
Później jak będę miała więcej czasu (działka się zaczęła,ale wcale to nie znaczy, że będę blog zaniedbywać), mam zamiar duuużo jeszcze napisać o naleśnikach, m.in.o kolorowym cieście naleśnikowym – jak je zrobić, podam wam też przepisy na naleśniki w moim wykonaniu, a potem będą różne „kwadratowe i podłużne” i z różnym nadzieniem. Na razie musicie się obyć smakiem :)))

Zobacz też:

Kolorowe ciasto naleśnikowe

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 5th, 2009

Kolorowe ciasto naleśnikowe

Kolorowe ciasto naleśnikowe – efektowne i na pewno każdemu się uda ! Składniki: – 1 i  1/2 szklanki wody, – od 1,5 – 2 szklanki mąki  (ja biorę tyle mąki , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany) – 1 szklanka mleka, – szczypta soli, – 2 łyżki oleju, – 2 łyżki soku z buraków, – 2 []

Zapisz

14 myśli na temat “Sposoby na naleśniki

  1. Witam słonecznie!Prawda to, że naleśniki lubią odpocząć. Ja znam przepis jeszcze od mojej babci ze zsiadłego mleka. Wtedy dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. To jest wersja na słodko, wychodzą bardzo puszyste. Pozdrawiam!

    Polubienie

    1. U nas jest też słonecznie,właśnie z działki wróciłam,i również witam słonecznie!.Na pewno takowe naleśniki są pycha,tylko jest pytanie – skąd dzisiaj wziąść dobre kwaśne mleko?Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Postaram jak najszybciej zamieścić,napisać o tych naleśnikach,żebyś mi się nie odwodnił ….:))) A tak szczerze,to wolisz być jak ogniś kapłon upieczon czy w proch się obrócić???

      Polubienie

        1. Dla mnie ogień,to ogień….,może przypiec jak na rożnie,ale może też całkowicie w proch obrócić….Ja wolę to drugie jak swój żywot zakończę.O zgrozo,aliści temat podjęłam….mi zawsze coś durnowatego do główki przyjdzie..hahaha…

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s