Zamiast polewy do mazurków

Polewy o których tu napiszę niekoniecznie muszą być wykorzystane do zdobienia mazurków, myślę, że możemy wykorzystać je i do innych ciast, równie dobrze.

OWOCE W GLAZURZE
Mrożone owoce (np.wiśnie, porzeczki), podzielone na cząstki cytrusy lub krążki ananasów wkładamy do gorącego syropu z cukru, gotujemy kilka minut i studzimy. Czynność tę powtarzamy, aż owoce staną się szkliste. Potem przekładamy je na folię aluminiową, wstawiamy do letniego piekarnika i podsuszamy (ok.20 minut). Gotowe układamy na cieście. Mazurek możemy też ozdobić owocami osączonymi z kompotu. Pokrywamy je kilkoma warstwami rozpuszczonego żel-fiksu (2 łyżki wody na łyżkę proszku). Tworząc przejrzystą powłokę. Odstawiamy do zastygnięcia.

MASA ORZECHOWO-MIGDAŁOWA  
W rondelku mieszamy 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany kremówki i 100 g miodu. Dodajemy grubo posiekane orzechy i obrane migdały (razem ok. 200 g). Chwilę smażymy na małym ogniu. Ciepłą masę wlewamy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.

KARMELOWA POMADA
300 g krówek (myśleć o krówkach – cukierkach) w rondelku z łyżką masła. Ciepłą masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście. Posypujemy płatkami migdałów. Zostawiamy do zastygnięcia.

ESY-FLORESY Z CUKRU  
Białko ubijamy na pianę. Dodajemy 150 g cukru pudru i ucieramy, aż do uzyskania gęstej, plastycznej masy. Lukier przekładamy do szprycy lub plastikowego woreczka, w którym odcinamy rożek. Wyciskamy masę na ciasto – formując fantazyjne napisy.

Zapisz

10 myśli na temat “Zamiast polewy do mazurków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s