Naleśniki bakaliowe i waniliowe

nale.niki.pod.przep._
Najpierw robimy ciasto, które możemy wykonać wg. przepisu podstawowego, podanego na dole posta.   

Następnie robimy nadzienia takie i takie:

bakalie-GIF-2_MNADZIENIE BAKALIOWE  (na 12 naleśników)

Składniki:
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
10 migdałów, 3 łyżki rodzynków,
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
po łyżce cukru pudru, masła i mleka,
opakowanie gotowej polewy czekoladowej.

 Przygotowanie:
Orzechy i 5 migdałów posiekać, utrzeć z cukrem pudrem, masłem i mlekiem. Wsypać rodzynki, całe migdały i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Polewę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć w chusteczkę, polać polewą.

Uwaga! Jeżeli nie masz gotowej polewy, roztop tabliczkę czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Jaką czekoladę najlepiej użyć do dekorowania, gorzką czy mleczną?


Do dekorowania nadaje się prawie każda, ale najlepsze są te z dużą zawartością kakao. Idealna zatem jest gorzka czekolada. Ma ona wyraźny aromat i smak.
Jeśli wolimy mleczną czekoladę, to wybierzmy taką, która zawiera przynajmniej 31% kakao.

Zahartowana czekolada.
Naczynie z roztopioną czekoladą ustawiamy w misce wypełnionej kostkami lodu. Studzimy, mieszając, po czym znów ogrzewamy. Dzięki temu, po zastygnięciu, czekolada będzie gładka i lśniąca..

 

NADZIENIE WANILIOWE  (Na 12 naleśników)

Składniki:
4 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
szklanka śmietany kremówki,
kilka kropel aromatu waniliowego,
łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie:
Żółtka wbić do metalowej miski, wsypać cukier waniliowy, utrzeć na kogel – mogel. Miskę z żółtkami umieścić na garnku z wrzącą wodą i dalej ubijać około 5 minut,  aż masa zgęstnieje ale pozostanie puszysta. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Naleśniki posmarować kremem waniliowym, złożyć na pół. Podawać na ciepło.

 

przepis podstawowy’

Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskie

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 5th, 2009

Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskiePyszne placki – czyli naleśniki (przepis podstawowy) Składniki: ♦ –  20 dag mąki, – po 1/4 litra mleka i wody, – 1-2 jajka, szczypta soli, – olej do smażenia, lub skórka słoniny do smarowania patelni. Wykonanie: 1.  Trzepaczką w kształcie rózgi, wymieszać dokładnie jajka z mlekiem, wodą, dosypując po []

 

Zapisz

9 myśli na temat “Naleśniki bakaliowe i waniliowe

    1. Anno to nie trzeba pisać,żeby się cieszył,tylko trzeba zrobić a na pewno mąż się ucieszy i nosił będzie na rękach…hahaha…Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Witaj Alicjo!Cieszę się,że trafiłam w Twoje gusta słodkie 😉 Pytasz o święta,przygotowania do nich jeszcze daleko w polu ! Do tej pory robiłam porządki,ale na działce i dzisiaj w końcu zakończyłam prace polowe,nareszcie ! Od jutra dopiero biorę się za porządki w domu,mycie okien i takie tam….Pozdrawiam serdecznie!

      Polubienie

          1. Tak przy trójce dzieci to już gorsza sprawa….Ja sama jestem z mężem i nie mogę się też wyrobić,a co dopiero Ty…Pozdrawiam serdecznie!

            Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s