
NALEŚNIKI Z SEREM I RODZYNKAMI ( na 12 porcji)
Ciasto:
- pół litra mleka
- pół litra wody
- mąka (sypię mąki na tyle, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany)
- 2 jajka sól cukier ok.2 łyżeczek (niekoniecznie).
Z takich proporcji wychodzi mi około 12 naleśniki.
Nadzienie:
- 2 kostki twarożku śmietankowego
- śmietana
- cukier
- cukier waniliowy
- rodzynki (garść lub dwie)
- 2 jajka.
Przygotowanie:
Przygotować ciasto naleśnikowe z podanych składników, aby miało konsystencję śmietany. Odstawiamy na „odpoczynek” , najmniej 30 minut.
Następnie smażymy na patelni cienkie naleśniki.
Robimy nadzienie – twarożek rozgniatamy widelcem (jeśli będzie za suchy, dolewamy troszkę śmietany). Rodzynki sparzyć wodą. Żółtka, cukier waniliowy i cukier (do smaku) dodajemy do twarożku, wszystko razem mieszamy. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru, łączymy z masą twarogową, dodajemy rodzynki. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w ruloniki.
! Nadzienie serowe będzie bardziej aromatyczne, jeśli dodasz do niego trochę bakalii – rodzynek, posiekanych orzechów lub migdałów.
Możemy także je zapiec, układając w natłuszczonej formie. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz jeszcze:
Naleśniki (przepis podstawowy), meksykańskie, greckie, ruskie
Pyszne placki – czyli naleśniki (przepis podstawowy) Składniki: ♦ – 20 dag mąki, – po 1/4 litra mleka i wody, – 1-2 jajka, szczypta soli, – olej do smażenia, lub skórka słoniny do smarowania patelni. Wykonanie: 1. Trzepaczką w kształcie rózgi, wymieszać dokładnie jajka z mlekiem, wodą, dosypując po […]
Zapisz
Naleśniki są super na wiele różnych sposobów. Bardzo lubię na śniadanie i czasami jako drugie danie do obiadu jako bardziej deser – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego więc spróbuję z wielką chęcią. Dzięki za pomysły.
PolubieniePolubienie
Roksano dla mnie naleśniki też są super w każdej postaci, a można z nimi robić różności.
Ja do obiadu też często je wykorzystuję, no. gdy mam zupę to na drugie robię właśnie naleśniki.
Kiedyś robiłam je tylko z mlekiem, a teraz to rozrabiam mleko z wodą – jak nie zapomnę 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Planowałam zrobić naleśniki. Te będą się świetnie nadawać. Już sobie wydrukowałam przepis! :-)))
PolubieniePolubienie
A zapewniam Cię Marto, że są bardzo smaczne …Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Zawsze podejrzewam surowe jajka o salmonellę, nawet gdy je sparzę wrzątkiem, dlatego naleśniki z serem zawsze zapiekam.
PolubieniePolubienie
W takim razie i ja muszę zająć się tą sallmonellą w mojej kuchni :)Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Naleśniki z serem mniam, te właśnie często robię, ale z ciastem naleśnikowym śmietanowym 🙂
PolubieniePolubienie
Koguciku,to zamieść na swoim blogu – proszę,jak zrobić to ciasto naleśnikowe Twoim sposobem…
PolubieniePolubienie
A dyć było chyba???!!! Ale tu przypomnę: 200 gramów mąki; 3 jajka całe; szklanka śmietany i szklanka mleka; szczypta soli; dwie łyżki cukru.
PolubieniePolubienie
Może i było,ale sobie nie skopiowałam,a szukać po całym Twoim kalendarium za dużo czasu by mi zajęło.Jeżeli mogę Ci doradzić,powinieneś zrobić na swoim blogu kategorie tematyczne,a w nich naleśniki umieścić sobie…Dziękuję serdecznie za przepis !!
PolubieniePolubienie
Czyli jak rozumiem zapiekamy już rulonik z serem? A jak długo i jaka temperatura ?
PolubieniePolubienie
O kurde,nie napisałam TEMPERATURY PIECZENIA ,piekarnik nagrzany od 170- 180 stopni około 15-20 minut zapiekać.Naleśniki posmarować z wierzchu masełkiem lub olejem.
PolubieniePolubienie
Lexi,tak sobie pomyślałam,że ten pierwszy raz zapiekając te naleśniki,musisz po prostu ich pilnować i zorientować się jaki czas i temperatura będzie dla nich najlepsza (różne piekarniki mamy).Czas zapiekania podałam tak w przybliżeniu – mniej więcej …Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie