Bulion ziołowy (dla 2 osób)
Składniki:
… kajzerka, 2 łyżeczki masła, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanej natki, posiekane zioła, np. rzeżucha, natka, koperek, lubczyk, bazylia, 1/2 litra wywaru warzywnego z kostki, jajko, sól, pieprz.Przygotowanie:
1. Kajzerkę przekroić, posmarować masłem roztartym ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką. Zapiec w piekarniku.
Wywar zagotować z ziołami.2.
Jajko rozbełtać z solą i pieprzem, dodawać do wywaru, ostrożnie mieszając. Bulion podawać gorący z chrupiącą kajzerką. ! Przypomnę jeszcze (już gdzieś o tym pisałam), jak pietruszkę wyhodować w doniczce i mieć ją na bieżąco w domku, na, np. parapecie.
Robimy to tak – kupujemy pietruszkę (jako warzywo), ścinamy jej około 2 centymetrów od góry, czyli tam gdzie rosła sobie natka. W doniczkę wsypujemy ziemi (może być z działki), wsadzamy dany kawałek pietruszki do ziemi, obciętą stroną w dół, podlewamy i czekamy na zieloną natkę, aż nam wyrośnie, pamiętajmy też żeby ziemię w doniczce również podlewać, jak jest sucho.
Życzę smacznego …
To nie dla mnie, za dużo zielska.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Ależ to zielsko,to samo zdrowie Anno,a bulion od tego zielska to jest,aż zielony…;))) Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Echhh bulionik zaciągnięty jajkiem, dobry gdy człowiek słaby 🙂
PolubieniePolubienie
Taki bulion „podrasowany”,jak ja to mówię to nie jest jeszcze to dla zdrowia,co rosół ugotowany z kury … , ale chyba o tym wiesz …;)))
PolubieniePolubienie
Kury staram się oszczędzać !!! ;))))))))))))))))
PolubieniePolubienie
Oj chciałabym być w twoim kurniku …:))))
PolubieniePolubienie