Bulion ziołowy


  Bulion ziołowy (dla 2 osób)
Składniki:
… kajzerka, 2 łyżeczki masła, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanej natki, posiekane zioła, np. rzeżucha, natka, koperek, lubczyk, bazylia, 1/2 litra wywaru warzywnego z kostki, jajko, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. 
Kajzerkę przekroić, posmarować masłem roztartym ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką. Zapiec w piekarniku.
Wywar zagotować z ziołami.2.

Jajko rozbełtać z solą i pieprzem, dodawać do wywaru, ostrożnie mieszając. Bulion podawać gorący z chrupiącą kajzerką. ! Przypomnę jeszcze (już gdzieś o tym pisałam), jak pietruszkę wyhodować w doniczce i mieć ją na bieżąco w domku, na, np. parapecie.
Robimy to tak – kupujemy pietruszkę (jako warzywo), ścinamy jej około  2 centymetrów od góry, czyli tam gdzie rosła sobie natka. W doniczkę wsypujemy ziemi (może być z działki), wsadzamy dany kawałek pietruszki do ziemi, obciętą stroną w dół, podlewamy i czekamy na zieloną natkę, aż nam wyrośnie, pamiętajmy też żeby ziemię w doniczce również podlewać, jak jest sucho.

Życzę smacznego …

6 myśli na temat “Bulion ziołowy

    1. Taki bulion „podrasowany”,jak ja to mówię to nie jest jeszcze to dla zdrowia,co rosół ugotowany z kury … , ale chyba o tym wiesz …;)))

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s