Biszkopt zawsze udany + przepis podstawowy

BISZKOPT (przepis podstawowy)  
Składniki: 
5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 5 jajek, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:
1.
Oddzielić żółtka od białek, następnie żółtka włożyć do miski, którą umieścić na naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Ubijać na parze do białości z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.


2. Miskę przełożyć na stół. Mąkę przesiać przez sitko do masy jajecznej, starannie wymieszać. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170–180 stopni.


3.
Tortownicę starannie wysmarować tłuszczem, bułką tartą posypać jedynie spód. Ciasto ostrożnie przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika.


4.
Piec 25-30 minut (w zależności od grubości). Biszkopt jest gotowy gdy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy po wyjęciu, a ciasto odstaje od formy.
Porcja : 179 kalorii

Ciasto biszkoptowe… 
Należy do najdelikatniejszych ciast. Robi się je z jajek, mąki i cukru, w równych proporcjach. Są dwie metody przygotowania ciasta biszkoptowego: jajka i cukier można ubić na parze, tak jak w przepisie podstawowym, który powyżej podałam, lub zmiksować na zimno żółtka z cukrem i dodawać stopniowo pianę z białek, na przemian z mąką.
Z ciasta biszkoptowego robi się spody do tortów, drobne ciasteczka, rolady, babki. Można je przekładać kremami, owocami, przetworami z owoców, galaretkami. Ciasto biszkoptowe jest lekko strawne, ale kaloryczne. Osoby na diecie powinny je łączyć raczej z owocami niż z dodatkami kremowymi.

Robiąc ciasto biszkoptowe o tym należy pamiętać…

√  Jeśli pieczesz biszkopt w tortownicy, przed wlaniem ciasta wysmaruj
tłuszczem tylko jej spód. Gdybyś posmarowała także boki tortownicy,
w czasie pieczenia ciasto odejdzie od nich i na środku biszkoptu
utworzy się całkiem niepotrzebne wybrzuszenie.

  Bywa, że ciasto biszkoptowe nie chce wyjść z formy. Nie staraj
się wtedy wyjmować go na siłę, bo możesz je uszkodzić. Wstaw blachę
czy tortownicę na kilkanaście minut do lodówki.
Potem poradzisz sobie już bez trudu.

Ciasto wlewamy do formy tuż po przygotowaniu.
W przeciwnym razie piana opadnie i biszkopt
się nie uda.

  Przez pierwsze 15 minut pieczenia nie otwieramy
piekarnika, również gdy pieczemy biszkopt na roladę.

 Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, temperaturę
zmniejszamy do 180 stopni, a blachę przykrywamy
pergaminem lub folią aluminiową.

  Gdy ciasto przywarło do formy, należy postawić ją
na wilgotnej ściereczce i odstawić na kilka minut.
Następnie ostrym nożem oddzielamy brzegi ciasta od
boków formy, a następnie wyjąć je.

34 myśli na temat “Biszkopt zawsze udany + przepis podstawowy

    1. Violu z białek możesz zrobić bezy. A jak za mało masz ciasta, np. do zrobienia tortu to możesz zrobić dwa takie piszkopty a potem przekroić je na pół i będziesz miała 4 cieńsze placki.
      Pozdrawiam.

      Polubienie

    1. Aniu dziękuję Ci bardzo za tą uwagę, oczywiście, że żółtka same (zaszła pomyłka), już poprawiłam. Jeszcze raz bardzo dziękuję, bo zamiast biszkoptu wyszła by nam jajecznica.
      Pozdrawiam serdecznie – wesołych świąt.

      Polubienie

    1. Trzeba postępować tak:
      Ciasto biszkoptowe z jaj zaparzanych
      Przygotować formę do pieczenia (wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą lub mąką, ewentualnie wyłożyć natłuszczonym papierem). Zagotować wodę w rondlu. Wstawić naczynie do ubijania tak, aby nie było zanurzone w wodzie, lecz ogrzewane parą. Jaja wybić do miski emaliowanej, sprawdzając ich świeżość. Dodać cukier. Jaja ubijać trzepaczką przez kilka minut. Wstawić naczynie z ubitą masą do rondla z wrzącą wodą i ubijać nad parą tak długo, aż masa nabierze gęstości kwaśnej śmietany i osiągnie temp. ok. 40, 45 st.C. Naczynie z masą zdjąć z rondla i schłodzić. Ubijać bez przerwy. Do zimnej masy wsypywać stopniowo
      mąkę, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 160 st. C.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    1. Karolu zapewne coś nie tak zrobiłeś, mi zawsze wychodzi. Wiedz, że na to aby biszkopt był udany składa się wiele czynników, m.in. temperatura użytych produktów do tego biszkoptu musi być jednakowa.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

    2. A ja się z Karolem zgadzam, ten biszkopt nie zawsze wychodzi. Temperatura składników nie ma tu wielkiego znaczenia skoro masa jajeczna jest ubijana nad parą.

      Polubienie

  1. Taki przepis jak podalas robilam przed laty i zawsze sie udal ciasta byly pyszne , szukalam przepisu na ciasto biszkoptowe w nowej odslonie ale stare przepisy zawsze sa najlepsze dziekuje ze zamiescilas ten przepis
    a to dla wszystkich ktorzy lubia piec i gotowac http://www.grupamtw.com

    Polubienie

  2. Coś mi te 250 st nie pasuje; ja piekę na 175 .250 tylko stosuję piekąc mięso, w początkowej fazie pieczenia, potem zmniejszam. Pozdrawiam. Maria

    Polubienie

    1. Mario serdecznie dziękuję za tę uwagę, już poprawiłam, chyba teraz będzie dobrze 🙂 Coś mi się pokićkało w tej mojej główce …
      Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  3. piekłam biszkopt,rósł pięknie! potem wyłączyłam piekarnik i zostawiłam tam ciasto na pół godz. gdy wróciłam cały środek biszkoptu opadł! pomóżcie!co robić by nie opadał..

    Polubienie

    1. Witam.A spróbuj tak biszkopt zrobić: Ubij 6 białek z 1 szklanką cukru potem dodaj żółtka .Na koniec dodaj 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i dopełnij ją mąką tortową z górką i 1 małą łyżeczką proszku do pieczenia Lekko wszystko wymieszaj z ubitymi jajkami i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni .Lub tak:8 jajek (tortownica o średnicy 22 cm)24 dag cukru24 dag mąkina każde jajko po 3 dag mąki i cukru (jeśli jaja są duże a nie ma wagi to na każde jajko daję po 1 czubatej łyżce mąki i cukru)żółtka utrzeć z połową cukru do białości , aż będą puszyste, białka ubić na sztywną pianę z pozostałą ilościa cukru, . Do żółtek dodawać mąkę stopniowo mieszając, na koniec delikatnie ale dokładnie połączyć z pianą z białek. Życzę udanego wypieku !Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Bardzo wygodnie kroi się biszkopt nitką.Trzeba wziąć mocną nitkę o długości troszkę większej niż obwód biszkoptu.Równo, na odpowiedniej wysokości (2/3 tortu) opasać biszkopt.Końcówki skrzyżować i pociągać powoli, aż do przekrojenia.Zdjąć odciętą górę, a pozostałą część przekroić w ten sam sposób, ale na pół. Jeżeli boki są za bardzo spieczone,to można sobie pomóc nożem i ponacinać w tych miejscach, gdzie ciasto stawia opór nitce.Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Witam! Dziękuję Teso za tą nitkę służącą do krojenia biszkoptu,na pewno przyda się … Jedna a forumowiczek właśnie o to mnie się pytała,ale ja dokładnie nie wiedziałam jak to zrobić,zaraz więc ją zawiadomię o tym,że takową informację zamieściłaś ….Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Nożem przekrajać,to nie zbyt wygodne… Gdzieś mi się obiło o uszy,że można to robić za pomocą nitki,wtedy równiutko się przekroi.Jak już będę dokładnie wiedziała,bo się wywiem …,to napiszę OK!!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s