Tiramisu – deserek rozkoszy

Nazwę deseru tłumaczy się: „podnieś mnie na duchu”. Podany przepis jest jedną z wersji sławnego włoskiego deseru.

Można do niego dodać twaróg i likier Amaretto zamiast wódki. Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to masowo zajadali się tym deserem włoscy żołnierze siedzący w alianckiej niewoli, co mogli czynić dzięki paczkom nadsyłanym przez ich żony i narzeczone, które obowiązkowo musiały zawierać ów deser.

https://i0.wp.com/pomysly.blog.onet.pl/files/2015/05/tiramisudeser_.jpg
TIRAMISU – deserek paluszki lizać!
(dla 4 osób)

Składniki :
… 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 100 ml wódki (najlepiej z winogron lub amaretto), 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 250 g bitej śmietany, 8 biszkoptów, kakao lub kawa do posypania.

Przygotowanie :
1. 
Kawę rozpuścić w 100 ml wody i połowie wódki. Płynem nasączyć biszkopty, wyłożyć nimi cztery szerokie szklane pucharki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo pozostały alkohol. Masę połączyć z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać.

2.  Kremem napełniać przygotowane pucharki, posypać kakao. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Porcja: 439 kalorii

Jak widać, wcale ten deser nie jest trudny w wykonaniu, ale później, jaka rozkosz dla podniebienia …
Smacznego …

 


 

12 myśli na temat “Tiramisu – deserek rozkoszy

        1. Bo w onym przepisie,który tu zamieściłam jest tylko wzmianka,że można użyć mascarpone.Znalazłam takie coś w interii o tiramisu z serkiem Tiramisu jak Cię mniej więcej interesuje ten serek,to tam zajrzyj…Pozdrawiam!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s