Naleśnikowy przekładaniec


Pyszności z białym serem powinny częściej gościć na naszych stołach. Są zdrowe, niedrogie i można je przygotować z produktów, które zawsze mamy pod ręką, a jak nie mamy to musimy kupić 🙂

 (dla 4 osób)

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • około
  • 250 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia.

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g białego sera,
  • 2 cebule,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki oleju,
  • proszek do pieczenia,
  • sól, pieprz,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • 100 g tartego żółtego sera,
  • szczypior.
 Przygotowanie:

1.
Jajka, mąkę, mleko, szklankę wody i sól zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz,wlać cienką warstwę ciasta, usmażyć naleśniki.
Sposoby na naleśniki < patrz tu

2. Ziemniaki i biały ser zemleć. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na łyżce oleju. Ziemniaki, cebulę, żółtka, proszek, sól i pieprz wyrobić. Boczek pokroić w słupki, szczypior umyć, posiekać.

3. Każdy naleśnik posmarować farszem, ułożyć jeden na drugim w natłuszczonej tortownicy. Posypać żółtym serem i boczkiem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe posypujemy szczypiorkiem.

Porcja 614 kalorii
 

10 myśli na temat “Naleśnikowy przekładaniec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s