Pyszności z białym serem powinny częściej gościć na naszych stołach. Są zdrowe, niedrogie i można je przygotować z produktów, które zawsze mamy pod ręką, a jak nie mamy to musimy kupić 🙂

(dla 4 osób)
- 2 jajka,
- około
- 250 g mąki,
- 200 ml mleka,
- sól,
- tłuszcz do smażenia.
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 300 g białego sera,
- 2 cebule,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki oleju,
- proszek do pieczenia,
- sól, pieprz,
- 50 g wędzonego boczku,
- 100 g tartego żółtego sera,
- szczypior.
1. Jajka, mąkę, mleko, szklankę wody i sól zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz,wlać cienką warstwę ciasta, usmażyć naleśniki.
Sposoby na naleśniki < patrz tu
2. Ziemniaki i biały ser zemleć. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na łyżce oleju. Ziemniaki, cebulę, żółtka, proszek, sól i pieprz wyrobić. Boczek pokroić w słupki, szczypior umyć, posiekać.
3. Każdy naleśnik posmarować farszem, ułożyć jeden na drugim w natłuszczonej tortownicy. Posypać żółtym serem i boczkiem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe posypujemy szczypiorkiem.
Porcja 614 kalorii

Niestety, za dużo tu dla mnie niejadalnych produktów.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
To szkoda,trzeba Ci będzie wybrać z pośród innych naleśników,te której będą odpowiedniejsze…
PolubieniePolubienie
Taki tort naleśnikowy 🙂
PolubieniePolubienie
Tak można go nazwać – dosłownie i w przenośni 😉
PolubieniePolubienie
To takie „ruskie” naleśniki !!! muszą być mniamuśne 🙂
PolubieniePolubienie
Masz rację,to coś ala … ,ale na pewno znacznie mniej pracy niż przy pierogach … , prawda?
PolubieniePolubienie
Nie lubię pierogów kleić !!! 100 sztuk robię cały dzień echhhh
PolubieniePolubienie
To i tak lepszy jesteś odemnie,bo mi ulepienie tych 100 pierogów,zajmuje niemalże dwa dni ;))
PolubieniePolubienie
Pierogi kupuję gotowe w pierogarni !!! tylko ciiiiiiiiiii ;))))))))))))))
PolubieniePolubienie
Dobrze ciiiiii …. , będzie to nasza słodka tajemnica OK!
PolubieniePolubienie