Kotlety pożarskie, klarujemy masło (przepis podstawowy)

Czyli kotlety z rodowodem… skąd wzięła się ich nazwa?

Jest wiele teorii na temat powstania nazwy tychże kotletów. Według niektórych źródeł, przepis na kotlety wymyślił prawdopodobnie kucharz cara Aleksandra I. Ich nazwa pochodzi od nazwiska słynnego bojara rosyjskiego. W Wikipedii czytamy zaś…

Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego – kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego cielęcego i wieprzowego, często błędnie kojarzony z rosyjskim bojarem Dimitrijem  Pożarskim. Rosyjskie źródła podają, że nazwa kotleta powstała w Rosji na początku XIX wieku i cytują Puszkina. Polska wersja łączy nazwę z nazwiskiem lekarza, doktora Pomian – Pożarskiego. Jak widać, różne są wersje pochodzenia, jakby nie patrzyć to i tak zawsze będzie kotlet pożarski.

Tak dokładnie więc nie dowiedzieliśmy się skąd owa nazwa się wzięła, ale wydaje mi się, że jak go sobie zrobimy to na pewno ze smakiem go zjemy (musimy tylko baczyć, by Pożarski, za bardzo ich nam nie przypalił).

 
KOTLETY POŻARSKIE     

Sekret smaku kotleta pożarskiego tkwi w rodzaju mięsa i … maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego (60 dag na około 10 kotletów).  Mięso mielimy z namoczoną czerstwą bułką. Następnie łyżkę masła ucieramy z 2 żółtkami i wyrabiamy z mięsem. Dzięki temu kotlety po usmażeniu pozostają soczyste.

Masę przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec łączymy z pianą ubitą z 2 białek. Z masy formujemy kotlety, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i od razu je smażymy na sklarowanym maśle (ważne, żeby smażyć na maśle).

Do masy można też dodać pokrojone i przesmażone pieczarki, albo posiekaną zieleninę (natkę lub koperek).

Jak zrobić masło klarowane?
Zwykle mówi się, że nie należy smażyć na maśle, bo się przypala, ale są potrawy, które wręcz tego wymagają, np. Kotlety pożarskie. Masło klaruje się właśnie po to, by można było smażyć na nim mięso czy ryby.

Masło klarowane – masło do smażenia
Zwykle mówi się, że nie należy smażyć na maśle, bo się przypala.
Czy również klarowane ?
Masło klaruje się właśnie po to, by można było smażyć na nim np.mięso.

Składniki: właściwie jeden składnik – masło
… 1/2 kg masła.

Przygotowanie:
Masło stopić w rondelku o grubym dnie.
Podgrzewać na płycie azbestowej około 40 minut, no tak, na każdej innej płycie, tylko nie azbestowej !!!, lub topimy i podgrzewamy na gazie, aż zacznie się pienić. Powstające szumowiny zdejmujemy. Znajdują się w nich białka, które są odpowiedzialne za przypalanie się masła. Nie dopuścić do zagotowania. Większość płynu powinna wyparować, a zanieczyszczenia opadną na dno.
Przecedzić masło przez kilka warstw gazy. Sklarowane masło nie pali się przy smażeniu w wysokich temperaturach. Może być przechowywane w lodówce, nawet przez rok.

 

13 myśli na temat “Kotlety pożarskie, klarujemy masło (przepis podstawowy)

  1. Starsi ludzie pamiętają epokę, gdy nie uświadamiano sobie kłopotów jakie sprawia azbest. Jako minerał wyjątkowo ognioodporny używany był m.in. do produkcji płytek w jakie wyposażano KAŻDĄ kupowaną kuchenkę gazową. W starych przepisach używa się metody podgrzewania na takiej płytce gwarantującej umiarkowaną i RÓWNOMIERNĄ temperaturę pod naczyniem.Płytka taka sama w sobie niczym nie grozi. To raczej przy wydobywaniu i obróbce azbestu powstają drobne IGLASTE okruszki dostające się do płuc i niemożliwe do wykrztuszenia. Działanie szkodliwe nie jest chemiczne, a mechaniczne. Chorowali od tego robotnicy, a nie użytkownicy gotowych wyrobów.

    Polubienie

    1. No właśnie w.j, ja też ze starego podręcznika kulinarnego o tym maśle klarowanym pisałam i sprawy sobie nie zdałam, że ta płytka może się okazać jakże szkodliwa dla naszego zdrowia.Kiedyś ludzie niebyli tak uświadomieni jak my dzisiaj i bezwiednie to robili ze szkodą dla swojego zdrowia. Dziękuję.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.

      Polubienie

      1. Wracając do tej płyty azbestowej, to nie wiem czy dla zdrowia będzie dobrze, ale jak lubisz … to, czemu nie.Pozdrawiam.

        Polubienie

    1. I bardzo dobrze, że się zdziwiłaś moja droga. Przeglądałam właśnie moje zapiski i trafiłam na ten, teraz to i ja już wiem, że większej bzdury nie mogłam napisać …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s