Gulasz warzywny

Na straganie w dzień targowy, różne słyszy się rozmowy. I warzywa… też gadają – do kupienia zapraszają. „Weźcie nas, kupcie nas, to jest najlepszy czas by przysmaki robić z nas”.  
Ta najprostsza pod słońcem potrawa jest wyjątkowo smakowita i pożywna. Polecana jest zwłaszcza wtedy, kiedy stragany mienią się całą gamą warzyw.

 GULASZ WARZYWNY (na 6 porcji)
Składniki: 
  • 70 dag cielęciny, np.górki, łopatki,
  • puszka pomidorów (ok.30 dag),
  • 20 dag kalafiora,
  • 20 dag brokułów,
  • 20 dag fasolki szparagowej,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula, około 1 litra bulionu warzywnego,
  • 2 plastry ananasa z puszki,
  • olej,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz, rozmaryn.
 Przygotowanie:
1. 
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

2.
  Kalafior i brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Fasolę szparagową oczyścić, pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.

3.
  Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić cebulę. Mieszając zeszklić, ale nie rumienić. Dodać cielęcinę, oprószyć solą i pieprzem, przesmażyć.

4.
  Dodać wszystkie świeże warzywa, wlać bulion. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć, dusić 15 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą.

5.
  Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do gulaszu na kilka minut przed końcem gotowania. Gulasz przyprawić papryką i solą (jeśli zajdzie taka potrzeba).
Przygotowanie: 25 minut /Duszenie; 35 minut
Porcja 180 kalorii.

Zapisz

8 myśli na temat “Gulasz warzywny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s