Szparagi w sałatce


Nawet najprostsze danie z ich dodatkiem stanie się wykwintnym specjałem.
Podobny obraz
BIAŁO-ZIELONA SAŁATKA Z SZALOTKAMI
(dla 4 osób)
Składniki :
  500 g białych szparagów 
500 g zielonych szparagów 
20 g masła 
2 szalotki 
łyżka posiekanego szczypiorku 
3 łyżki białego octu winnego 
5 łyżek oleju 
biały pieprz, sól 
♦ łyżeczka cukru.
Przygotowanie :

1. 
Białe szparagi obrać na całej długości, zielone tylko w dolnej części. Powiązać w pęczki, ugotować al dente (na półtwardo) w dużej ilości osolonej wody z cukrem i masłem. Zielone gotować 15 minut, białe  – 20 minut.

2.
  Szalotki obrać, posiekać. Ocet i olej wymieszać, przyprawić solą.

3.
  Szparagi osączyć, pokroić na kawałki długości 5 cm, ułożyć na talerzu. Posypać szalotkami, polać sosem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Posypać szczypiorkiem.

Zapisz

4 myśli na temat “Szparagi w sałatce

    1. A gdyby z tych szalotek zrezygnować,może równie dobra będzie owa sałatka,ale nie ma co gdybać tylko trzeba spróbować… Pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s