Uwielbiam kalafior, uwielbiam też koperek, a więc sobie pomyślałam co by tu zrobić, żeby połączyć te dwa składniki razem!I jak myślicie wymyśliłam? … No jasne,że wymyśliłam no i jest ładnie, składnie i smaczne! A więc tak to idzie …
(Troszku skłamałam,że ja to sama wymyśliłam, bo pomogło mnie w tym czasopismo „Moje Gotowanie”, przyznaję się bez bicia, ale naprawdę jest pycha, bo naprawdę robiłam).
Składniki:
… kalafior, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 5-6 łyżek majonezu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól.
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, wkładamy je do garnka na 20 minut do wody zakwaszonej octem. Osączyć, wysuszyć w ściereczce, zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć. Koperek opłukać, otrzepać wodę, posiekać.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem.
Kalafior wymieszać z koperkiem i czosnkowym majonezem. Sałatkę przyprawić do smaku solą, posypać orzechami. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Zapomniałam dopisać, że czosnek niekoniecznie musi być, ale koperek koniecznie!
Smacznego życzę …
Co zrobić, aby podczas gotowania kalafior nie ściemniał?
Przed ugotowaniem główkę trzeba dokładnie opłukać i odciąć listki, które mogą zabarwić wodę. Kalafior na pewno nie ściemnieje i będzie miał przyjemny zapach, jeśli do wody dodamy trochę soku z cytryny lub pół szklanki mleka, ja sypię jeszcze odrobinę cukru – ma lepszy smak. Można go też ugotować w samym mleku. Będzie miał wtedy delikatniejszy smak. Innym sposobem jest wsypanie do wody łyżeczki curry. Wówczas kalafior zabarwi się na ładny żółty kolor i zmieni nieco smak.
Kalafiora nie gotuję długo, robię taki „al dente”, ugotowany za mocno wcale mi nie smakuje. Lubię jak „chrupie” mi trochę w zębach.
Witam serdecznie 🙂 Ależ fajny znowu pomysł na kalafiorka. Niby prosty, ajednak nigdy w taki sposób go nie podawałam. Bardzo mi się ten przepis podoba. Kiedy przyjadą wnuczki? Nie będziesz wtedy miała tyle czasu na bloga, prawda? Ale za to jaka radość i dla Babuni i dla wnuczek 😉 Serdecznie pozdrawiam!Alicja
PolubieniePolubienie
Witaj Alicjo! Myślę,że Tobie kalafior w takim wykonaniu przypadnie do gustu … Wnuczki już przyjdą 19 maja na pięć dni,bo córka z mężem wyjeżdżają do Włoch na wycieczkę….Radość będzie ogromna i koniecznie będę musiała im przygotować jakieś słodkości ….Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Tak, tak musisz koniecznie dziewczynkom coś zaserwować, co po latach przypomni im, że takie pyszności były tylko u babci 😉 Pozdrawiam serdecznie!Alicja
PolubieniePolubienie
A pro-po dziewczynek,może nie jasno się wyraziłam,ale ja posiadam dwoje wnucząt w tym: chłopca i dziewczynkę… Mam zamiar nie długo zamieścić ich fotki na swoim blogu,tylko nie wiem jak mi to wyjdzie …O tak masz rację,że póżniej będą wspominać,że nigdzie nie było tak „słodko”,jak u babci i dziadka …Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Odpada ze względu na czosnek. Nie ma zmiłuj….
PolubieniePolubienie
Ale czosnek niekoniecznie musisz dawać Babciu …
PolubieniePolubienie
Koperek i czosnek? Wykluczone! Bardzo lubię kalafiory i często goszczą na mym stole, ale nie będę ich paskudzić żadnymi dodatkami, jedynie polewam podsmażoną bułeczką tartą.Majowe pozdrowionka.
PolubieniePolubienie
Czyli robisz kalafiorek tradycyjnie…. Zapomniałam jeszcze dopisać,że ja czosnku nie dodaję,ale koperek koniecznie….
PolubieniePolubienie
Koperek zabija smak kalafiora, wolę czuć, co naprawdę jem.
PolubieniePolubienie
To zależy co się bardziej lubi,zapach kalafiora,czy koperku … 😉
PolubieniePolubienie
Ale zasadniczą potrawą ma być kalafior, więc po co mam czuć koperek? Jagusiu, naprawdę mam nietypowe poczucie smaku i nic na to nie poradzę.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
No tak,są różne smaki i smaczki,a każdy ma swój smaczek i rady na to chyba nie znajdziemy …;)))
PolubieniePolubienie
Tak cukier do gotowania kalafiora koniecznie !!! No i gdybyś spotkała zielonego kalafiora w kształcie gwiazdy (w niamcach ten model zwie się „Romanescu” – spróbuj, warto, polecam serdecznie:)
PolubieniePolubienie
Cieszę się,że zgadzasz się ze mną w kwestii cukru,ja także dodaję go musowo jak gotuję fasolkę szparagową …Takowego kalafiora nie jadłam – dziękuję za informację ….Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie