Kalafiorowa sałatka z koperkiem


Uwielbiam kalafior, uwielbiam też koperek, a więc sobie pomyślałam co by tu zrobić, żeby połączyć te dwa składniki razem!
I jak myślicie wymyśliłam? … No jasne,że wymyśliłam no i jest ładnie, składnie i smaczne! A więc tak to idzie …
(Troszku skłamałam,że ja to sama wymyśliłam, bo pomogło mnie w tym czasopismo „Moje Gotowanie”, przyznaję się bez bicia, ale naprawdę jest pycha, bo naprawdę robiłam).
Znalezione obrazy dla zapytania kalafior gif
Kalafiorowa sałatka z koperkiem
Składniki:

… kalafior, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 5-6 łyżek majonezu, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól.

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki, wkładamy je do garnka na 20 minut do wody zakwaszonej octem. Osączyć, wysuszyć w ściereczce, zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć. Koperek opłukać, otrzepać wodę, posiekać.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem.
Kalafior wymieszać z koperkiem i czosnkowym majonezem. Sałatkę przyprawić do smaku solą, posypać orzechami. Wstawić na 30 minut do lodówki.


Zapomniałam dopisać, że czosnek niekoniecznie musi być, ale koperek koniecznie!

Smacznego życzę …

Co zrobić, aby podczas gotowania kalafior nie ściemniał?

Przed ugotowaniem główkę trzeba dokładnie opłukać i odciąć listki, które mogą zabarwić wodę. Kalafior na pewno nie ściemnieje i będzie miał przyjemny zapach, jeśli do wody dodamy trochę soku z cytryny lub pół szklanki mleka, ja sypię jeszcze odrobinę cukru – ma lepszy smak. Można go też ugotować w samym mleku. Będzie miał wtedy delikatniejszy smak. Innym sposobem jest wsypanie do wody łyżeczki curry. Wówczas kalafior zabarwi się na ładny żółty kolor i zmieni nieco smak.
Kalafiora nie gotuję długo, robię taki „al dente”, ugotowany za mocno wcale mi nie smakuje. Lubię jak „chrupie” mi trochę w zębach.

14 myśli na temat “Kalafiorowa sałatka z koperkiem

  1. Witam serdecznie 🙂 Ależ fajny znowu pomysł na kalafiorka. Niby prosty, ajednak nigdy w taki sposób go nie podawałam. Bardzo mi się ten przepis podoba. Kiedy przyjadą wnuczki? Nie będziesz wtedy miała tyle czasu na bloga, prawda? Ale za to jaka radość i dla Babuni i dla wnuczek 😉 Serdecznie pozdrawiam!Alicja

    Polubienie

    1. Witaj Alicjo! Myślę,że Tobie kalafior w takim wykonaniu przypadnie do gustu … Wnuczki już przyjdą 19 maja na pięć dni,bo córka z mężem wyjeżdżają do Włoch na wycieczkę….Radość będzie ogromna i koniecznie będę musiała im przygotować jakieś słodkości ….Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Tak, tak musisz koniecznie dziewczynkom coś zaserwować, co po latach przypomni im, że takie pyszności były tylko u babci 😉 Pozdrawiam serdecznie!Alicja

        Polubienie

        1. A pro-po dziewczynek,może nie jasno się wyraziłam,ale ja posiadam dwoje wnucząt w tym: chłopca i dziewczynkę… Mam zamiar nie długo zamieścić ich fotki na swoim blogu,tylko nie wiem jak mi to wyjdzie …O tak masz rację,że póżniej będą wspominać,że nigdzie nie było tak „słodko”,jak u babci i dziadka …Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

  2. Koperek i czosnek? Wykluczone! Bardzo lubię kalafiory i często goszczą na mym stole, ale nie będę ich paskudzić żadnymi dodatkami, jedynie polewam podsmażoną bułeczką tartą.Majowe pozdrowionka.

    Polubienie

    1. Czyli robisz kalafiorek tradycyjnie…. Zapomniałam jeszcze dopisać,że ja czosnku nie dodaję,ale koperek koniecznie….

      Polubienie

          1. Ale zasadniczą potrawą ma być kalafior, więc po co mam czuć koperek? Jagusiu, naprawdę mam nietypowe poczucie smaku i nic na to nie poradzę.Pozdrawiam.

            Polubienie

  3. Tak cukier do gotowania kalafiora koniecznie !!! No i gdybyś spotkała zielonego kalafiora w kształcie gwiazdy (w niamcach ten model zwie się „Romanescu” – spróbuj, warto, polecam serdecznie:)

    Polubienie

    1. Cieszę się,że zgadzasz się ze mną w kwestii cukru,ja także dodaję go musowo jak gotuję fasolkę szparagową …Takowego kalafiora nie jadłam – dziękuję za informację ….Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Dodaj komentarz