Szparagowa z grzankami

Apetyt, Szparagi, Żywności, Zielony, Zdrowe, Posiłek Kto z was chce poznać iście królewski smak szparag, powinien się pospieszyć. Bowiem, szparagi pojawiają się tylko w maju i czerwcu.

KREM SZPARAGOWY Z GRZANKAMI (na 4 porcje)
Składniki:


  pół kg zielonych szparagów  4 szklanki bulionu z kostki  łyżka masła  2 łyżki śmietany  1-2 łyżki soku z cytryny  2 kromki chleba tostowego  2 łyżki ziaren słonecznika  olej  pół łyżeczki cukru  szczypiorek  sól, pieprz.

Przygotowanie:

1.  Szparagi obrać, odciąć twarde końcówki, pokroić w kawałki. Włożyć do garnka, zalać bulionem z kostki, dodać masło i cukier, przyprawić do smaku solą, gotować około 20 minut.

2.  Kilka główek szparagów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować wraz z bulionem. Wlać śmietanę, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.

3.  Chleb pokroić w dużą kostkę, zrumienić na oleju. Na drugiej, suchej patelni wsypać ziarna słonecznika, uprażyć. Szczypiorek posiekać.


Zupę rozlać do talerzy, włożyć szparagi, grzanki z chleba, posypać słonecznikiem i szczypiorkiem
!
Jeżeli jedną szklankę bulionu zastąpisz białym wytrawnym winem, zupa będzie bardziej wyrafinowana. Natomiast zamiast zielonych szparagów możesz użyć białych.
Porcja … 150 kalorii

 

8 myśli na temat “Szparagowa z grzankami

  1. Wygląda na sycącą. A właśnie – dobrze, że powiedziałaś bo będę musiała jakiegoś blendera załatwić

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s