Gołąbki z młodej kapusty

   Witam serdecznie! Ostatnio mniej się udzielam na moim blogu, a dlatego, że”nawiedziły” mnie moje wnuczki, które są jak te mrówki, o których wcześniej napisałam – wszędzie ich pełno, ale nic to wytrzymamy jeszcze do niedzieli … ha, ha, ha …
Dzisiaj właśnie ugotowałam gołąbki z młodej kapustki, na obiad i pomyślałam, żeby narobić Wam troszku apetytu … , a co !?

gołąbki z kap.,keczup_1_640Gołąbki można zamiast z sosem, podać z keczupem.

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki: 
 
2 główki młodej kapusty  1 kg mięsa mielonego  pół szklanki ryżu  szczypiorek (zamiast cebuli)  koperek zielony  suszony majeranek lub świeży, tymianek, czosnek granulowany, papryka czerwona w proszku, sól, pieprz.

Przygotowanie:  
1. Z kapusty wycinamy głąby, a następnie ją parzymy (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielamy liście. Ryż gotujemy 1 i 1/2 szklanki wody (tak długo, aż woda zniknie).

2.Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy: pokrojony szczypiorek i koperek, trochę majeranku, tymianku, czosnku, mieloną paprykę, sól, pieprz, ugotowany ryż i wyrabiamy masę.

3. Z liści ścinamy zgrubienia (ostrożnie, żeby nie przeciąć liścia), lub ubijamy tłuczkiem do mięsa zgrubienie w liściu. Mamy przygotowane liście, więc kładziemy na nie wcześniej przygotowany farsz mięsny i zwijamy.

4. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka, ja zalałam bulionem przygotowanym z kostek rosołowych (tak aby gołąbki były przykryte), i dusimy około 30 minut.

Oddzielnie przygotowałam sos pomidorowy do polania.
Sos pomidorowy :
– w rondelku rozpuściłam 2 łyżki margaryny, wsypałam łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszałam i razem chwilę poddusiłam, a później po trochu dolewałam bulionu, w którym dusiły się gołąbki. Jedna uwaga : bulion, który będziecie dolewać do sosu – nie może być gorący, bo zrobią wam się kluchy, musi być lekko przestudzony. Sos trzeba cały czas mieszać po dodaniu bulionu, aż osiągnie ładną konsystencję. Póżniej dodajemy 1-2 łyżek przecieru pomidorowego, i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja już nie solę, bo bulion sam w sobie jest słony, ale to zależy od waszych smaków.


!
 Ponieważ wszystka kapusta nie została zużyta na gołąbki, to ugotowałam jeszcze bigosik z młodej kapusty, dodając koperek drobno pokrojony, kiełbasę pokrojoną w kostkę przysmażoną razem z cebulką, a na końcu dodałam przecieru pomidorowego, soli, pieprzu do smaku.


27 myśli na temat “Gołąbki z młodej kapusty

  1. Super przepis dzis kolejny raz z niego korzystam ;)mój narzeczony bardzo zadowolony z przysmaków które mu robie z Pani przepisow 🙂 pozdrawiam goraco :*

    Polubienie

  2. Sosik taki prosty,a niemal dzieło sztuki. Dziękuję ,wykorzystam do wielu potraw:))))
    Od siebie dodałam młody ,świeży koperek …mniam mniam

    Polubienie

    1. Andziu czasami bywa i tak, że coś co nie jest trudne do zrobienia, też potrafi być smaczne. Koperek, czemu nie, w tym sosiku też dobrem jest 🙂

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  3. wszystko super, ale ja nie mam czasu na gotowanie, a znalazłam właśnie gołąbkarnię catering (www.golabkarnia.com) robią cud miód gołąbeczki wegetariańskie i tradycyjne w przepysznym sosie pomidorowym. Naturalne, bez konserwantów, niebiańskie w smaku. Polecam dla zabieganych!

    Polubienie

  4. wszystko super, ale ja nie mam czasu na gotowanie, a znalazłam właśnie gołąbkarnię catering (www.golabkarnia.com) robią cud miód gołąbeczki wegetariańskie i tradycyjne w przepysznym sosie pomidorowym. Naturalne, bez konserwantów, niebiańskie w smaku. Polecam dla zabieganych!

    Polubienie

    1. Asiko wszystko super dla tych co czasu mają mało, ale ja i tak wolę swojskie gołąbeczki. Kiedyś jak pracowałam i też tego czasu za wiele nie było, to jednak od czasu do czasu je gotowałam w domu. Zresztą kiedyś nie było takich możliwości jakie mamy teraz …Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  5. uwielbiam wszystko co z młodych warzyw zwłaszcza gołąbki, Robie je jednak pół na pół – gotuje 2 torebki ryżu i 2 torebki kaszy drobnej wiejskiej. Nie są wtedy takie mdłe. Pyszne….!

    Polubienie

    1. Jagódko, ale wtedy robisz je już bez mięsa, czy mięso też dodajesz ?Ja też uwielbiam wszystko co lato w ogrodach nam przyniesie, i zjeść z apetytem też świeżutkie warzywka, owoce oraz wszelką zieleninę …Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  6. GOŁĄBKI WYSZŁY REWELACYJNE:))SERDECZNIE POLECAM ZWŁASZCZA SOS POMIDOROWY,WIELOKROTNIE ROBIŁA SOSY INNYMI SPOSOBAMI ALE TEN WYSZEDŁ NAPRAWDĘ SMACZNY TAKI JAK U MAMY… ŚLICZNIE DZIĘKUJE ZA PRZEPIS.

    Polubienie

    1. Moja droga jestem bardzo zadowolona, że wszystko się udało wedle mego przepisu. Uważam, że sosy robione własnoręcznie są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, niż te kupowane w sklepach. A zrobić samemu sos, jak widzisz – to nic trudnego – prawda ?Dziękuję Ci za to, że zechciałaś się podzielić o tym, iż wszystko wyszło OK ! To bardzo wiele dla mnie znaczy …Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  7. Miło jest Cię JaGo na niwie blogowej znów zobaczyć 🙂 i jeszcze do tego z mniamuśnym produktem własnych rąk !!!

    Polubienie

    1. Dziękuję za piękne przywitanie! Teraz troszku mam mniej czasu na udzielanie się,ale nie długo już wszystko powinno wrócić do normy :)))

      Polubienie

  8. Chyba wiedziałaś, że narobisz mi apetytu, bo jeszcze w tym roku nie robiłam gołąbków z młodej kapusty. Ja dodaję więcej ryżu i to tego w torebkach. Oczywiście, lepiej jest dać mniej ryżu, ale wtedy mam za mało farszu, za to z większą ilością mięsa gołąbki są smaczniejsze. Oczywiście wykluczam wszelkie zielsko i duszę w szybkowarze.Chyba jutro zrobię gołąbki, bo dziś zaplanowałam już coś innegoPozdrawiam Ciebie i wnuki.

    Polubienie

    1. Witam! Wnuki pozdrowione już Aniu od Ciebie i bardzo ucieszone!No jasne,że wiedziałam,że apetytu narobię Tobie i czem prędzej sama je zrobisz ;)))))Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  9. Witam po chorobie. Miałam anginę ( w maju !!!) i przeszło mi to w zapalenie zatok. Już jest lepiej, ale nie w 100%. Takie gołąbeczki postawiłyby mnie na nogi, zdecydowanie 🙂 Rzuć kochana JaGo chociaż jednego, proszę ;)Pozdrawiam! Alicja

    Polubienie

    1. Witaj Alicjo! Sporo mi ich wyszło,a więc podrzucę Ci dwóch,tak żeby Cię od razu na obie nogi postawiły i wracaj szybko do zdrowia ….Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  10. Gołąbki wręcz uwielbiam ale robię je trochę inaczej dlatego wykorzystam Twój przepis. Dziękuję i pozdrawiam…

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s