Krem budyniowy

Krem budyniowy z rabarbarem

Składniki:
… około 500 g rabarbaru, jajko, 160 g cukru, 2 szklanki mleka, 100 g owoców (dowolnych), opakowanie budyniu waniliowego, trochę likieru pomarańczowego (niekoniecznie),  1/2 szklanki śmietany, łyżeczka posiekanych pistacji.

Przygotowanie:
1.
  Rabarbar pokroić na kawałki długości 3 cm. Szklankę wody zagotować z 1/2 szklanki cukru, włożyć rabarbar, podgrzewać 10 minut. Wystudzić, odcedzić.

2.  Owoce z kompotu odsączyć, mrożone lekko rozmrozić, świeże umyć, osuszyć. Większe pokroić. Zalać likierem, odstawić.

3.  Białko ubić na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Proszek budyniowy rozrobić z 4 łyżkami mleka i żółtkiem. Resztę mleka zagotować, dodać budyń, chwilę mieszając. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Śmietanę ubić z łyżką cukru.

4.  Do pucharków nakładać warstwy rabarbaru. kremu i owoców. Ozdobić bitą śmietaną, posypać pistacjami.

Porcja 272 kalorie.

Smacznego życzę …

Rabarbar – jak go jeść?

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 1st, 2009

Rabarbar – jak go jeść?Ostrożnie z rzewieniem ! Która nazwa jest ładniejsza, rabarbar czy rzewień ?    Ja głosuję za rzewieniem, tym bardziej, że to stara polska nazwa. Jest właściwie jedyny dostępny, świeży „owoc”, jakim wczesną wiosną rozporządzamy, a potem do zimy jest to „owoc” najtańszy. Rzewień ma wiele zalet…    Jako napój []

12 myśli na temat “Krem budyniowy

    1. Julitko, spodziewaj się więcej takich przepisów, gdzie będzie znajdował się budyń. Ja też jestem jego zwolenniczką.Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Ja za rumbarbarem 😉 przepadam !!! i niebagatelne znaczenie ma tu w cieście z rumbarbarem gruba warstwa kruszonki 🙂 Ale o kremie nie słyszałem, skoro jednak usłyszałem muszę coś z tym zrobić !!! Pozdrawiam Babunię serdecznie 🙂

    Polubienie

    1. Jak poczytałam sobie komentarzyki pod „wytworami” z rabarbarem,to mało kto lubi,a ja tak promuję ten rabarbar jakby był jakimś wielkim rarytasem.Tak pomyślałam dlaczego? Ano dlatego,że mam go na działce i szukam inspiracji z jego udziałem …. Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Uważaj tylko i nie jedz za dużo, bo ponoć ma wpływ na tworzenie kamyczków ! Ale bez przesady z tym uważaniem, bo gdyby człowiek chciał na wszystko uważać to i nic by nie jadł ;))))

        Polubienie

        1. Tak w zasadzie za rabarbarem to chyba nikt zbytnio nie przepada,i ja chyba też … Ale jak się ma to trzeba coś z tym zrobić …. ,tak czy siak !A co do kamyczków to sobie je piwkiem wypłukuję …. :))))Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

    1. Skoro w dzieciństwie Ci się już objadł,to teraz absolutnie „nie wolno” Ci go jeść 🙂 Bo co za dużo to nie zdrowo :))))Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Witam! Ponieważ rabarbar rośnie sobie u mnie na działce,więc szukam różnych inspiracji na przyrządzenie jego.Takiego jak go Pan Bóg stworzył – to absolutnie nie cierpię,dopiero w odpowiedniej oprawie jest super … Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s