Kurze udka po zbójnicku


Potrawy obecnie przygotowywane przez góralki nie przypominają już dawnej ubogiej kuchni.Warto wypróbować jeden z tradycyjnych przepisów,np.


Kurze udka po zbójnicku (dla 4 osób)

Składniki :
4 kurze udka, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 400 g kiszonej kapusty, po 1/4 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku, sól, łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki smalcu, 3 łyżki posiekanej natki.

Przygotowanie :
1.
  Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, pieprzem i kminkiem. Udka umyć, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, natrzeć czosnkiem z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2.
  Cebule obrać, pokroić, zeszklić na smalcu. Włożyć udka, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Skropić wodą, przykryć, dusić 10 minut na małym ogniu.
3.
  Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać do udek. Podlać odrobiną wody, dusić ok.40 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.  Posypać natką.

Porcja 431 kalorii

2 myśli na temat “Kurze udka po zbójnicku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s