a dzisiaj ugotowałam zupę koperkową i chcę o niej napisać. Naprawdę jest PYSZNA !!, wcale nie żartuję … 🙂
Składniki:
♦ pęczek koperku ♦ 2-3 ziemniaki ♦ drobniutki makaron (garść), np. gwiazdki lub kolanka ♦ 2 kostki bulionowe z drobiu ♦ marchewka ♦ kawałek (pietruszki, pora) ♦ 1 kiełbasa (niekoniecznie musi być) średniej wielkości, np. toruńska ♦ śmietana KSM-ka ♦ ziele angielskie x 4 ♦ sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Do garnka 1,5 l wlewamy wodę, gotujemy i wrzucamy kostki bulionowe, ziele angielskie.
2. W tym czasie koperek drobno siekamy. Marchewkę, por, pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy i wrzucany do rosołku. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy. Po 10 minutach od momentu zagotowania się ziemniaków, wrzucamy drobny makaron i drobno pokrojony koperek.
3. Drobno pokrojoną kiełbasę też wrzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki i makaron będą dobre. W kubku rozbełtać śmietanę, dodając po trochu gorącej zupy i mieszając to w garnuchu. Gdy już mamy śmietanę z bulionem rozrobioną wlewamy wszystko do zupy, mieszając, zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Zupa szczawiowa
Typowo wiosenna zupa, i w końcu doczekałam się tego, że mogę ugotować sobie moją ulubioną zupkę. A lubię ją właśnie tylko ugotowaną ze świeżego szczawiu, takiego prosto z mojego ogródka lub kupionego. Szczaw ze słoika to dla mnie już nie jest to, co szczaw świeży. A ugotować ją to żaden problem, więc do dzieła! […]
Zapisz
Wyglada pieknie i jest pyszna, majac juz swiezy koperek dzisiaj zrobilam na obiad,smakowala wszystkim i juz zostanie na stale w moim jadlospisie, dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Gasper, to super nowina dla mnie i cieszę się, że tak smakowało.Pozdrawiam serdecznie.
PolubieniePolubienie
Wyglada pieknie i jest pyszna, majac juz swiezy koperek dzisiaj zrobilam na obiad,smakowala wszystkim i juz zostanie na stale w moim jadlospisie, dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Pieknie wyglada i jest pyszna, majac juz swiezy koperek zrobilam ja dzisiaj ,smakowala wszystkim i bedzie juz na stale w moim jadlospisie ,dziekuje i serdecznie pozdrawiam .
PolubieniePolubienie
Właśnie zrobiłam wg tego przepisu, co prawda zamiast zwykłej kiełbasy miałam tylko białą i nie dodawałam ziemniaków, ale wyszła przepyszna:) dodałam kawałek serka topionego, ale tak dosłownie jeden trójkącik i dodało takiego kremowego smaku, baaardzo dobra. Pierwszy raz jestem na tej stronie, ale będę częściej odwiedzać, pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Aguś, ja uwielbiam zupę koperkową – jej zapach, jej smak … ach !Następnym razem i ja skorzystam z Twojej propozycji, i zrobię dokładnie tak jak napisałaś. A oprócz tego serka dawałaś także drobny makaron do niej, czy już nie ?Serdeczności zostawiam.
PolubieniePolubienie
MNIAM, MNIAM – to słowa mojej 14 miesięcznej córki kiedy pierwszy raz Jej tę zupkę ugotowałam 😀 Teraz ma ona stałe miejsce w naszym jadłospisie i jest uwielbiana przez całą rodzinkę :DDziękuję
PolubieniePolubienie
Gasienko i bardzo się cieszę, że córeczce smakowało. Wszak zupa koperkowa ma dla mnie – niepowtarzalny smak. Więc dopóki pora na koperek trwa, więc wykorzystać to trza …Proszę, ucałuj córeczkę, bo wie co dobre …:))Serdecznie pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
aby bylo szybciej mozna dac zupe mrozona 🙂 a koperku u mnie tez pod dostatkiem wiec rodzinka niedlugo bedzie cala na zielono :))) ale to ich problem – pozdrawiam cieplutko
PolubieniePolubienie
piszac ZUPE MROZONA mialam na mysli mrozonke – zamrozone warzywa a nie cala zupe koperkowa choc nie powiem – zupe koperkowa tez juz mrozilam gdy zostalo mi pol gara a potem na szybko byla jak znalazl
PolubieniePolubienie
Już wszystko kumam ;))) Zupy i owszem,mrożone też dobre,czekają w lodówie na swoją kolej … Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
I będą śpiewać – „zielono nam” … ;))))
PolubieniePolubienie
Lubie Twoja kuchnie, bardzo smakuja mi daniw z Twoich przepisow,ale zupa koperkowa?Nigdy, przenigdy, nie cierpie jej!
PolubieniePolubienie
Już wiem dlaczego nie lubisz zupy koperkowej,dlatego,że nie jadłaś jej w moim wykonaniu ;)))) Ten zapach,ten smak … ,mówię Ci,normalnie niebo w gębie … ;))
PolubieniePolubienie
Koperek, pietruszka, seler, por to nie moje klimaty. Mam ochotę na szczawiową.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Wiedziałam,wiedziałam,że nie będzie ta zupa trafiona w Twoje gusta Aniu,ale szczawiowa,że może być … ,tego to nie wiedziałam …Zupę szczawiową również polecam,też jest moją ulubioną i smacznego życzę!
PolubieniePolubienie
Wygląda nader smaczliwie :), a ponieważ koperkowej nie uprawiałem jeszcze, niech tylko dostawa koperku przyjdzie, to zaraz taką zrobię:)
PolubieniePolubienie
Nie jeść koperkowej,toż to grzech … ;))))
PolubieniePolubienie
Moja wina, moja wina, moja bardzo koperkowa wina !!! ;)))
PolubieniePolubienie
Jak koperkowa wina,to nie jest jeszcze tak strasznie …. ;)))))
PolubieniePolubienie