Zupa koperkowa

Nareszcie nastały dni, kiedy mogę ugotować swoje ulubione zupy, tj. szczawiową i koperkową. 
a dzisiaj ugotowałam zupę koperkową i chcę o niej napisać. Naprawdę jest PYSZNA !!, wcale nie żartuję … 🙂 

Składniki:
 
pęczek koperku  2-3 ziemniaki  drobniutki makaron (garść), np. gwiazdki lub kolanka  2 kostki bulionowe z drobiu  marchewka  kawałek (pietruszki, pora)  1 kiełbasa (niekoniecznie musi być) średniej wielkości, np. toruńska  śmietana KSM-ka  ziele angielskie x 4 sól, pieprz do smaku.

 Przygotowanie:
1.
Do garnka 1,5 l wlewamy wodę, gotujemy i wrzucamy kostki bulionowe, ziele angielskie.


2.
W tym czasie koperek drobno siekamy. Marchewkę, por, pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy i wrzucany do rosołku. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy. Po 10 minutach od momentu zagotowania się ziemniaków, wrzucamy drobny makaron i drobno pokrojony koperek.


3.
Drobno pokrojoną kiełbasę też wrzucamy do zupy i wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki i makaron będą dobre. W kubku rozbełtać śmietanę, dodając po trochu gorącej zupy i mieszając to w garnuchu. Gdy już mamy śmietanę z bulionem rozrobioną wlewamy wszystko do zupy, mieszając, zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.

 

Zupa szczawiowa

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 28th, 2009

Zupa szczawiowa

Typowo wiosenna zupa, i w końcu doczekałam się tego, że mogę ugotować sobie moją ulubioną zupkę. A lubię ją właśnie tylko ugotowaną ze świeżego szczawiu, takiego prosto z mojego ogródka lub kupionego. Szczaw ze słoika to dla mnie już nie jest to, co szczaw świeży. A ugotować ją to żaden problem, więc do dzieła!    []

Zapisz

20 myśli na temat “Zupa koperkowa

  1. Wyglada pieknie i jest pyszna, majac juz swiezy koperek dzisiaj zrobilam na obiad,smakowala wszystkim i juz zostanie na stale w moim jadlospisie, dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Wyglada pieknie i jest pyszna, majac juz swiezy koperek dzisiaj zrobilam na obiad,smakowala wszystkim i juz zostanie na stale w moim jadlospisie, dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

    Polubienie

  3. Pieknie wyglada i jest pyszna, majac juz swiezy koperek zrobilam ja dzisiaj ,smakowala wszystkim i bedzie juz na stale w moim jadlospisie ,dziekuje i serdecznie pozdrawiam .

    Polubienie

  4. Właśnie zrobiłam wg tego przepisu, co prawda zamiast zwykłej kiełbasy miałam tylko białą i nie dodawałam ziemniaków, ale wyszła przepyszna:) dodałam kawałek serka topionego, ale tak dosłownie jeden trójkącik i dodało takiego kremowego smaku, baaardzo dobra. Pierwszy raz jestem na tej stronie, ale będę częściej odwiedzać, pozdrawiam:)

    Polubienie

    1. Aguś, ja uwielbiam zupę koperkową – jej zapach, jej smak … ach !Następnym razem i ja skorzystam z Twojej propozycji, i zrobię dokładnie tak jak napisałaś. A oprócz tego serka dawałaś także drobny makaron do niej, czy już nie ?Serdeczności zostawiam.

      Polubienie

  5. MNIAM, MNIAM – to słowa mojej 14 miesięcznej córki kiedy pierwszy raz Jej tę zupkę ugotowałam 😀 Teraz ma ona stałe miejsce w naszym jadłospisie i jest uwielbiana przez całą rodzinkę :DDziękuję

    Polubienie

    1. Gasienko i bardzo się cieszę, że córeczce smakowało. Wszak zupa koperkowa ma dla mnie – niepowtarzalny smak. Więc dopóki pora na koperek trwa, więc wykorzystać to trza …Proszę, ucałuj córeczkę, bo wie co dobre …:))Serdecznie pozdrawiam.

      Polubienie

  6. aby bylo szybciej mozna dac zupe mrozona 🙂 a koperku u mnie tez pod dostatkiem wiec rodzinka niedlugo bedzie cala na zielono :))) ale to ich problem – pozdrawiam cieplutko

    Polubienie

    1. piszac ZUPE MROZONA mialam na mysli mrozonke – zamrozone warzywa a nie cala zupe koperkowa choc nie powiem – zupe koperkowa tez juz mrozilam gdy zostalo mi pol gara a potem na szybko byla jak znalazl

      Polubienie

    1. Już wiem dlaczego nie lubisz zupy koperkowej,dlatego,że nie jadłaś jej w moim wykonaniu ;)))) Ten zapach,ten smak … ,mówię Ci,normalnie niebo w gębie … ;))

      Polubienie

    1. Wiedziałam,wiedziałam,że nie będzie ta zupa trafiona w Twoje gusta Aniu,ale szczawiowa,że może być … ,tego to nie wiedziałam …Zupę szczawiową również polecam,też jest moją ulubioną i smacznego życzę!

      Polubienie

  7. Wygląda nader smaczliwie :), a ponieważ koperkowej nie uprawiałem jeszcze, niech tylko dostawa koperku przyjdzie, to zaraz taką zrobię:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s