Konfitura z truskawek


Kilka łyżeczek pysznej, aromatycznej konfitury podanej do herbaty przywoła nam wspomnienie lata.
Wiem, powiecie:
ależ jeszcze lata nie było, jeszcze się nie nasyciliśmy świeżymi truskawkami, a tu babcia każe nam myśleć o jakiś konfiturach, czy innych przetworach … Uważam, że nie zaszkodzi, jak będziemy wiedzieli co i jak, gdy już będziemy mieli ich dość :)))

Czas nie ubłagalnie mija i myślę, że warto  trochę potrudzić się w kuchni w sezonie truskawkowym …
   

 fot. STOCKFOOD/FREE

Tradycyjne konfitury z truskawek (na 2 słoiczki)

Składniki:
… 1 kg dojrzałych truskawek, 1 kg cukru, szklanka wody.

konfitura z tryskawek
fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie:
1.
  Truskawki przebrać, powinny być ładne, mniej więcej jednakowej wielkości. Krótko płukać na sicie pod bieżącą wodą. Odstawić, by ociekły z wody. Obrać z szypułek.


2.
  Owoce położyć na półmisku (jeśli nie obeschły całkowicie, można je osuszyć za pomocą papieru kuchennego), zasypać 1/3 cukru. Odstawić na 3-4 godziny.


3.
  W płytkim szerokim rondlu zagotować wodę, wsypać pozostały cukier, podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotować na syrop na małym ogniu.


4.
  Sprawdzić gęstość syropu: łyżeczką nabrać odrobinę syropu, kroplę spuścić na talerzyk. Jeżeli ciągnie się, tworząc cienką nitkę, syrop jest już odpowiednio gęsty.


5.
  Truskawki z sokiem partiami wrzucać do gorącego syropu, powoli doprowadzić do wrzenia. Zestawić na chwilę z ognia. Zagotowywać i zestawiać z ognia kilka razy.


6.
  W czasie gotowania lekko potrząsać rondlem i zbierać pianę. Odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia powtórzyć kilkakrotnie gotowanie, aż owoce będą szkliste.


7.
  Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Wystudzić, przechowywać w temperaturze zbliżonej do pokojowej, wówczas uniknie się scukrzenia.

Słoiczek 2175 kalorii

Wspaniałe urozmaicenie podwieczorków …

Zapisz

8 myśli na temat “Konfitura z truskawek

  1. chociaż robienie konfitur z truskawek jest troche pracochlonne ale warto smak jest o wiele lepszy od tych ze sklepu.mam satysfakcje że zrobilam sama i smakują rodzinie.pozdrawiam

    Polubienie

    1. Halinko, wszystko co się robi samemu zabiera nam troszku czasu, jedno więcej – drugie mniej…
      A;e za to później satysfakcja gwarantowana 🙂
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  2. Jaguś pierwszy raz robiłam konfitury z truskawek i dzieci powiedziały, że mam robić je zawsze, bo nie chcą tych ze sklepu. Wyszły pycha! Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Polubienie

  3. Ileż ja w swoim życiu narobiłam się przetworów z truskawek! Przywoziliśmy je z działki wieczorem i to w dużych ilościach. Płukaliśmy, odcinaliśmy szypułki, potem mąż szedł spać, a ja do rana je wekowałam. Oczywiście potem szłam do pracy. Od dawna nie robię przetworów z truskawek, bo bez problemu można je kupić za grosze.Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Witaj Aniu! Oj żmudne i pracochłonne jest robienie takich domowych przetworów,ale póżniej jaka satysfakcja,gdy jesz,bo to moje ….Pewne,że teraz wszystko można kupić w sklepie,ale nie zawsze taki słoik dżemu,który kupimy po otwarciu,wytrzyma do końca.Mnie się zdarzyło już tak kilka razy,że słoik dżemu po otwarciu wytrzymał do tygodnia,w lodówce – po czym pokrył się pleśnią i został wyrzucony…,ale to tak się już ma …Ja na swojej działce truskawki zlikwidowałam (ziemia nie ta,dla nich była),rodziły się takie liliputki,a do tego jeszcze bez smakowe,niedobre,takie wyrzutki działowe,że tak powiem …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s