Jeszcze, jeszcze … o łakociach, np. z truskawkami, trochę Wam po przynudzam, czy tego chcecie czy nie 😉
Mogą być daniem głównym i deserem. W lecie dodaje się do nadzienia serowego poziomki, drobne truskawki lub maliny, a w zimie owoce z puszki: pokrojone w kostkę brzoskwinie lub morele. Do tego jeszcze garść bakalii: rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów.

… Ciasto naleśnikowe … 1 szklanka mąki pszennej, przesianej, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki masła stopionego, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 łyżki oleju arachidowego do smażenia (niekoniecznie musi być ten olej, może być inny lub smalec).…
1. Mąkę, mleko, wodę i sól ubić trzepaczką. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać jajka i ubijać jeszcze 5 minut. Wlać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
2. Do porcelanowej salaterki włożyć twaróg, wbić jajko, wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać bakalie (można dodać tylko skórkę pomarańczową, posiekaną lub tylko orzechy, rodzynki, ale kompozycja trzech rodzajów bakalii daje lepszy efekt) i wymieszać.
3. Na patelni o średnicy 18 – 20 cm rozgrzać ćwierć łyżeczki oleju (wszystko dobrze rozgrzać) i wlać – chochelką o pojemności 1/4 szklanki – ciasto. Poruszać kolistym ruchem patelnię, by ciasto równo się rozlało. Naleśnikowy placek smażyć z obu stron (a umiecie,naleśnika złapać w locie? Ja kiedyś umiałam,ale teraz patelnia razem z naleśnikiem mi latała) ;)))
4. Naleśniki układać na płaskim talerzu. Jeszcze gorące smarować farszem serowym, zwijać w trójkąt lub rulonik. Dekorować owocami i podawać. Można naleśniki ułożyć – razem z owocami – na żaroodpornym półmisku, skropić masłem, oprószyć cukrem pudrem i wstawić na 10 minut do nagrzanego (200 st) piekarnika.
1 porcja 402 kcal
Już od dawna nie smażę naleśników na żadnym tłuszczu, tylko na samej patelni, bo mi kuchnia mniej śmierdzi. Ostatnio smażyłam gofry z dżemem z dzikiej róży. Pycha!Pozdrawiam prawie deszczowo.
PolubieniePolubienie
Nie wiem,ale jakoś za goframi nie przepadam,ale dżem z dzikiej róży,jest mniam,mniam! Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Dziękuję , ale truskawki lubię bez dodatków….
PolubieniePolubienie
Babciu Barbie,bo bez dodatków są najlepsze,no i nie tuczą tak jak te z dodatkami …. Pozdrawiam cieplutko i słodziutko!
PolubieniePolubienie
jak tu wchodze to zaraz robie się głodna:)
PolubieniePolubienie
I właśnie o to chodzi,Madziu ;))))
PolubieniePolubienie
A ja tam się skuszę, ser już mam, czekam na owoce 😉
PolubieniePolubienie
No i jeden dał się już skusić ;)))
PolubieniePolubienie
Naprawdę masz takie kuszące przepisy, a ja jak zwykle na diecie, tym razem oczyszczającej. Gotuję i piekę tylko dla rodzinki, a chciałoby sią takiego naleśniczka z serkiem. Takie robiła moja Mama – pyszne! Pozdrawiam serdecznie!
PolubieniePolubienie
Alicjo,jak ja bym gotowała jakieś smakołyki dla rodziny,to nie omieszkała bym sama ich spróbować … Orany jaką Ty masz silną wolę !Pozdrawiam słodko!
PolubieniePolubienie
Babuniu Kochana nie kuś juz tymi pysznosciami. Ja jestem ogromnym łasuchem i prubując Twoje smakołyki Troszeczkę tu i ówdzie przybyłam. Twoje przepisy są wspaniałe a do tego truskawki którym nie potrafie się oprzec. Dzieki za wszystkie przysmaki.I tak tu zaraz wrócę. Pozdrawiam słodziutko. Zosieńka
PolubieniePolubienie
Ależ ja nie kuszę,ja tylko piszę … :))) A co do wracania,to lubię powroty ;))))
PolubieniePolubienie