Młode ziemniaki

 Młode ziemniaczki, kartofelki, pyrki są naprawdę… mniam, mniam. I zapewne nie muszę nikogo do nich przekonywać 🙂



Czy wiosną może być coś lepszego niż młode, delikatne ziemniaczki polane odrobiną masła?

Sezon na młode ziemniaki trwa bardzo krótko, zatem warto się pospieszyć, aby jak najwięcej ich skosztować.!
Delikatne bulwy młodych ziemniaków zawierają mniej kalorii niż odmiany póżniejsze, a wynika to z większej zawartości wody.

      Tuż pod delikatną skórką, gromadzi się najwięcej składników odżywczych, dlatego też nie poleca się ich obierania. Zamiast obierać je, proponuję oskrobać skórkę.

      Można sobie pracę ułatwić, myjąc ziemniaki pod bieżącą wodą, szorstką ściereczką do naczyń. Ja osobiście najbardziej lubię młode ziemniaki wielkości orzecha włoskiego.

      Co prawda nieco więcej jest pracy przy ich obieraniu, ale za to jaki jest ich smak po ugotowaniu. Są o wiele lepszy niż obrane duże ziemniaki, które trzeba później przekrawać i gubią gdzieś tam w wodzie swój smak.

Polecam gotowanie właśnie tych małych, młodych ziemniaków!

      Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości, po odcedzeniu odparowujemy i dodajemy do garnka masło i posiekany koperek.

      Potrząsamy garnkiem kilkakrotnie i przekładamy ziemniaki do michy. Możemy podać je, np. z schłodzonym, posolonym solą i posiekaną zieleniną – kefirem.

       Możemy również stopić na 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w plasterki i wyłożyć go na ziemniaki, albo razem z nimi zapiec.

 PS.
Teraz chcę Wam o czymś napisać i przeprosić za to, że nie dawałam o sobie prawie żadnego znaku życia … Ale coś mi szwankował komputer, a mianowicie miał takie „szybkie przyspieszenie” wejścia, np. na stronkę, że musiałam czekać na otwarcie jej bez mała 30 minut, przez co dostawałam
szału, a więc sami rozumiecie … Teraz kiedy chyba wszystko jest już Ok (a tak myślę), postaram się nie zaniedbywać i Was .
       
  
Pozdrawiam cieplutko!

Zapisz

22 myśli na temat “Młode ziemniaki

  1. ja mam już swoje hjah, już raz podbierałam, pyyyyycha, mogę jeść same bez żadnej okrasy, zresztą ja wogóle uwielbiam ziemniaki. Pozdrawim cieplutko. moje-pismidlo…

    Polubienie

    1. Witaj Jagódko,dobrze,że już wróciłaś i mnie odwiedziłaś ;))Wiadomą sprawą jest,że swoje działkowe wszystko – zawsze najlepsze jest! Choćby rzodkiewka – póki jeszcze na działce mnie nie wyrosła,to kupowałam,zjadałam,ale ona była całkiem bez smakowa… Dopiero ta z działki to jest to …,jak się zje to się ją czuje na języku …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. Uwielbiam ziemniaki, nie narzekam nawet na stare, chociaż oczywiście nie umywają się do młodych :). Jednak ja nie gotuje, tylko je piekę na tysiąc róznych sposobów i podaję z tzatzikami – idealne danie na upalne dni ^^

    Polubienie

  3. Niby już są młode ziemniaki, ale ich jakość jest fatalna. Gdzie się podziały te ziemniaki, które można było oskrobać? Teraz są takie, które tylko można obrać. Gdy byłam dzieckiem, była taka tradycja, że młode ziemniaczki jadło się z jajkami sadzonymi i popijało zsiadłym mlekiem. (Koperek wykluczony!)Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. To,fakt,że teraz te młode ziemniaczki są nie takie jak to kiedyś bywało!Ja na szczęście, mam takie szczęście,że u mnie zawsze w piątki jeżdzi gospodarz,który sprzedaje,np: mleczko prosto od krowy,no i między innymi młode ziemniaczki,które są inne,niż te kupione w sklepie …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Dziś mąż natrafił na wyjątkowo świeże i smaczne młode ziemniaki, do tego schabowy i kalafior z wody ze zrumienioną bułeczką, a jakże. Tylko zsiadłego mleka nie było, nawet kefiru ani maślanki.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Czyli można trafić na pyszne,młode ziemniaki,no to nie jest jeszcze tak żle! 😉 My Polacy,tak w ogóle możemy,jak na razie być zadowoleni z naszych produktów rolnych,bo nie ma w nich tyle chemii,którą i owszem inne kraje mają i się podtruwają … ;))Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

  4. Młode ziemniaczki i do tego schłodzony kefir – marzenie. Coś mi się zdaje Jaguniu, że my podobne smaki mamy 😉 Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

        1. Już od teraz! Właśnie ugotowałam wczoraj młodą kapustkę do młodych ziemniaczków – więc zasiadamy i zajadamy … Zapraszam i pozdrawiam!

          Polubienie

  5. Jaguś. Właśnie takie malutkie ziemniaczki jak opisujesz z masełkiem i koperkiem uważam za najsmaczniejsze. Uwielbiam z zsiadłym mleczkiem. Mój mąz natomiast bardzo lubi z młodziutką kapusyką. Pozdrawiam milutko. Zosieńka

    Polubienie

    1. Ja też właśnie takie ziemniaczki zsiadłym mlekiem uwielbiam,ale młodą kapuchą ,ugotowaną z koperkiem i odrobiną kiełbaski,też nie pogardzę … 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s