Gdy mam młodą kapustę, robię z niej różne różności, a to gołąbki, pyszne i zdrowe surówki oraz bigosik. Uwielbiam ją w każdej postaci, nawet surowe listki sobie chrupię, jak … królik.
Dzisiaj chcę Wam napisać jak robię z niej bigosik, wiem, że można ją tylko sparzyć i ugotować na zasmażce, ale … ja wolę kapustę trochę bardziej „ochrzczoną”.
- główka młodej kapusty (dobra jest też, kapusta młoda kiszona)
- wiązka koperku
- 2 cebule
- kiełbasa, np.śląska (ok.2-3 pętka)
- około słoiczka przecieru pomidorowego (w zależności ile mamy kapusty, to dajemy przecieru do smaku)
- wywar warzywny około pół litra (zależy jak duża główka kapusty była)
- sól, pieprz
- mielona słodka czerwona papryka
- ziele angielskie
- tłuszcz.
1. Szatkujemy kapustę, koperek drobno siekamy, cebulkę obieramy, kroimy w wiórki, kiełbaskę kroimy w kostkę.
2. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do gara, zalewamy gorącą wodą, trochę podgotowujemy, właściwie sparzamy. Wodę z pierwszego gotowania zawsze odlewam, bo ma taką goryczkę, jak dla mnie. Potem zalewamy kapustę ciepłym wywarem.
3. Na patelnię z olejem wrzucamy kiełbasę, cebulę i chwilę smażymy.
4. Do kapusty zalanej wywarem, wrzucamy 4 ziela angielskie, przesmażony wsad z patelni i wszystko razem dusimy.
Zapisz
Bardzo lubię letni bigosik. Prawdziwa pychotka.
Planuję go na obiad w tym tygodniu.
Serdecznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Lesiu ja takim bigosikiem z młodej kapust i koperkiem, nigdy nie mogę się najeść, tak samo jak i gołąbkami z młodej…
Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Takie delicje to gotuję już od prawie 40 lat, Nauczyła mnie kuzynka z Sianowa. Tylko żeby nie było za mało tłuszczu, bo mloda kapusta lubi tłuszcz.Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Z tym tłuszczem Anno to masz rację,ja też daję go do młodej kapuchy i nie żałuję go … Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Grzechem by też było bigosiku z kapustki młodej nie podjeść 🙂 Specjalnie opóźniłem porę komentarza ;))))))))))))
PolubieniePolubienie
No to czekam na specjalny komentarzyk … ;))))
PolubieniePolubienie
Bigos z młodej kapusty jest wspaniały!!! Robiłam już w tym roku i z jednego wielkiego gara poszatkowanej kapuchy, wyszło mi raptem pół tego gara bigosu :(( Ale pyszny był!
PolubieniePolubienie
Szkoda,że ona tak szybko znika z garnka i trzeba tworzyć następną ;)))Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Nie przepadam za bigosem ale zjem ;)Zapraszam misiol94 ! Pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Nie lubisz bigosu? Nie wiesz co tracisz ;)))
PolubieniePolubienie