Bigosik – z młodej kapustki


Gdy mam młodą kapustę, robię z niej różne różności, a to gołąbki, pyszne i zdrowe surówki oraz bigosik. Uwielbiam ją w każdej postaci, nawet surowe listki sobie chrupię, jak  … królik.

Dzisiaj chcę Wam napisać jak robię z niej bigosik, wiem, że można ją tylko sparzyć i ugotować na zasmażce, ale … ja wolę kapustę trochę bardziej „ochrzczoną”.

bigosik-z-m-k-p

„Bigosik” z młodej kapusty
Składniki:

  • główka młodej kapusty (dobra jest też, kapusta młoda kiszona)
  • wiązka koperku
  • 2 cebule
  • kiełbasa, np.śląska (ok.2-3 pętka)
  • około słoiczka przecieru pomidorowego (w zależności ile mamy kapusty, to dajemy przecieru do smaku)
  • wywar warzywny około pół litra (zależy jak duża główka kapusty była)
  • sól, pieprz
  • mielona słodka czerwona papryka
  • ziele angielskie
  • tłuszcz.
Przygotowanie:

1.
  Szatkujemy kapustę, koperek drobno siekamy, cebulkę obieramy, kroimy w wiórki, kiełbaskę kroimy w kostkę.

2. 
Poszatkowaną kapustę wrzucamy do gara, zalewamy gorącą wodą, trochę podgotowujemy, właściwie sparzamy. Wodę z pierwszego gotowania zawsze odlewam, bo ma taką goryczkę, jak dla mnie. Potem zalewamy kapustę ciepłym wywarem.

3.
  Na patelnię z olejem wrzucamy kiełbasę, cebulę i chwilę smażymy.

4.
  Do kapusty zalanej wywarem, wrzucamy 4 ziela angielskie, przesmażony wsad z patelni i wszystko razem dusimy.
Dusimy wszystko w garze razem, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana (ja próbuję ją i jak uznam, że jest miękka ale jeszcze chrupie mi w zębach, to jest dobra). Jak już kapusta jest miękka dodajemy resztę składników, czyli: koperek, przecier pomidorowy. Chwilę podgotować, spróbować i dodać soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki do smaku. Wymieszać, chwilę jeszcze poddusić i…  gotowe!
Dla mnie młoda kapusta rozgotowana, to tak jak dla Włocha rozgotowany makaron … też grzechem jest!! A jadłam już taką, okropność, porażka!
Smacznego życzę…

Zapisz

10 myśli na temat “Bigosik – z młodej kapustki

    1. Lesiu ja takim bigosikiem z młodej kapust i koperkiem, nigdy nie mogę się najeść, tak samo jak i gołąbkami z młodej…
      Pozdrawiam cieplutko.

      Polubienie

  1. Takie delicje to gotuję już od prawie 40 lat, Nauczyła mnie kuzynka z Sianowa. Tylko żeby nie było za mało tłuszczu, bo mloda kapusta lubi tłuszcz.Pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Bigos z młodej kapusty jest wspaniały!!! Robiłam już w tym roku i z jednego wielkiego gara poszatkowanej kapuchy, wyszło mi raptem pół tego gara bigosu :(( Ale pyszny był!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s