Komu bije dzwon … truskawkom !
Pierwsze truskawki najlepiej smakują bez żadnych dodatków. Kiedy jednak zaspokoimy już nasz apetyt na świeże owoce, możemy przygotować z nimi przeróżne specjały.
Efektowne desery …
Domowe wypieki (kruche tarty, biszkopty, torty, serniki) z truskawkami są przepyszne. Owoce te są jednak zbyt delikatne i zwykle nie pieczemy ich.
Układamy je już na gotowym cieście, po czym polewamy je galaretą lub dekorujemy bitą śmietaną.
Z truskawek dobre są również musy i galaretki. Zmiksowane zwykle łączymy z mlekiem, jogurtem czy bitą śmietaną oraz żelatyną. Jeżeli przed dodaniem do deseru owoce włożymy na około 30 minut do soku pomarańczowego lub białego wina nabiorą subtelnego smaku.
Truskawki komponują się z innymi owocami, np.bananami, pomarańczami. Można zatem dodawać je do słodkich sałatek.
Pamiętajmy, że truskawki szybko się psują, dlatego ciasta i desery z nimi powinno się jeść od razu. Tylko owoce „dokładnie zatopione” w galarecie, dłużej zachowują świeżość.
Pyszne przetwory …
Truskawki są świetne na różne przetwory. Przygotowując je warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:
* Do dżemu na 1 kg owoców dodajemy 500 – 700 g cukru, a do konfitury jedno kilo.
Na galaretkę 1 litr soku należy wymieszać z 500-800 g cukru.
* Jeżeli zwykły cukier zastąpimy żelującym, owoców nie gotujemy dłużej niż 5 minut.
* Truskawki zawierają mało pektyn, czyli naturalnych substancji żelujących. Dlatego przygotowując galaretki, dobrze jest łączyć je z innymi owocami, np.agrestem lub czerwoną porzeczką.
* Tradycyjne przepisy będą ciekawsze, jeżeli do truskawek dodamy miód czy skórkę z pomarańczy lub cytryny.
Z zamrażarki …
Jeżeli chcemy, by truskawki nie skleiły się, zamrażamy je najpierw pojedynczo, rozłożone luźno na tacy. Gdy stwardnieją, pakujemy je w woreczki i wkładamy do zamrażarki. Takie są świetne do dekorowania.
Truskawki zmiksowane i zamrożone w pojemniczkach na lód dodajemy do musów, kompotów i sosów.
Słowo o … truskawce <<< Zobacz jeszcze
Kiedyś tak zamrażałam, ale już mi przeszło;)Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Tak w zasadzie to ja z tych różnych przetworów,robię tylko ogórki korniszony,które są bardzo smaczne,no i swoje …
PolubieniePolubienie
A ja nawet korniszonów nie robię, kupujemy gotowe.Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Ja z kolei korniszony tylko swoje i ze swoich ogórków z działki – to wtedy dopiero są ogórki! Kupiłam na małosolne raz i zrobiła się gnojówka,no cóż,ale to jest ryzyko właśnie,bo nie ma się jeszcze swoich ogórków … Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
No niestety przez te deszcze skończył się u mnie sezon truskawek 😦
PolubieniePolubienie
A u mnie jeszcze troszku rośnie … 😉
PolubieniePolubienie
No to masz truskawkowe szczęście 🙂
PolubieniePolubienie
No tak,ale na pewno nie długo już się skończy to truskawkowe szczęście;))))Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie