Sałatka wiosenna z botwinki


Botwinka niekoniecznie musi być na zupę. Najczęściej jadamy ją w chłodniku lub gorącym barszczu, ale warto z tej smacznej jarzyny, podobnie jak ze szpinaku, zrobić sałatkę.
 BOTWINKA W SAŁATCE (dla 4 osób)
Składniki:
… 3-4 cebule dymki, pęczek botwiny, ale  bez buraczków,  2-3 średnie pomidory, ogórek „wąż”,  koperek.
Sos:

… sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
1.
  Botwinę obrać z uszkodzonych liści, umyć, osuszyć, pokroić. Dymki oczyścić, białe główki pokroić w talarki, szczypior w większe kawałki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki.  Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w plasterki.
2.  Olej, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier dobrze wymieszać
Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać koperkiem.
Porcja ta ma tylko 79 kalorii.

!  Z innym sosem.

Sałatkę można podać z ciepłym sosem przyrządzonym na bazie sera rokpol, z cebulą i śmietaną.

 

6 myśli na temat “Sałatka wiosenna z botwinki

    1. Myślałam,że to zielsko nie przypadnie Ci do gustu …, znając już Twoje gusta,ale się pomyliłam ;))) Co do cebuli,to dla mnie cebulka daje cały smaczek i posmaczek …

      Polubienie

      1. Dziś robiłam mielone z grzybkami i podsmażyłam drobniutko pokrojone dwa plasterki cebuli dla zapachu, ale nie więcej.Buziaczki.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s