Botwinka niekoniecznie musi być na zupę. Najczęściej jadamy ją w chłodniku lub gorącym barszczu, ale warto z tej smacznej jarzyny, podobnie jak ze szpinaku, zrobić sałatkę.
… 3-4 cebule dymki, pęczek botwiny, ale bez buraczków, 2-3 średnie pomidory, ogórek „wąż”, koperek.
Sos:
… sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier.
1. Botwinę obrać z uszkodzonych liści, umyć, osuszyć, pokroić. Dymki oczyścić, białe główki pokroić w talarki, szczypior w większe kawałki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w plasterki.
Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać koperkiem.
Porcja ta ma tylko 79 kalorii.
! Z innym sosem.
Sałatkę można podać z ciepłym sosem przyrządzonym na bazie sera rokpol, z cebulą i śmietaną.
Czy Ty do wszystkiego musisz proponować cebulę, która zepsuje smak?Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Myślałam,że to zielsko nie przypadnie Ci do gustu …, znając już Twoje gusta,ale się pomyliłam ;))) Co do cebuli,to dla mnie cebulka daje cały smaczek i posmaczek …
PolubieniePolubienie
Dziś robiłam mielone z grzybkami i podsmażyłam drobniutko pokrojone dwa plasterki cebuli dla zapachu, ale nie więcej.Buziaczki.
PolubieniePolubienie
Na pewno było smacznie (ale mi ochoty narobiłaś na te grzybki) …;))))
PolubieniePolubienie
Ależ dymka to cebulka nad wyraz delikatna 😉
PolubieniePolubienie
No właśnie dymka,to najdelikatniejsza z cebul,a do tego jaka smaczna .;)Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie