Chłodnik litewski


„Mężczyznom dano wódkę.
Wtenczas wszyscy siedli
i chłodziec litewski milcząc
żwawo jedli”
(ks.1)
Adam Mickiewicz – „Pan Tadeusz”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Chłodziec litewski (chłodnik), pierwsze wzmianki o tej zupie odnajdujemy w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza, gdzie podawana była na stół wielokrotnie.

Niegdyś robiono go na kwasie buraczanym lub wywarze wołowym, dodając tzw. „wkładkę” , którą mogły stanowić szyjki rakowe, kawałki cielęciny, kapłon lub indyk. Współcześnie istnieje co najmniej kilka wersji chłodnika.
Jest to potrawa orzeźwiająca, zwłaszcza w upalne, letnie dni.

Chłodnik litewski, który tu zamieszczę, jest wg.przepisu Marka Różyca – gospodarza folwarku i karczmy „U Różyca”.

 CHŁODNIK LITEWSKI (dla 10 osób)

Składniki:
1/2 kg cielęciny bez kości  2 i 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru  2 pęczki koperku, 2 pęczki szczypiorku  2 pęczki botwiny  4 duże buraki  2 pęczki rzodkiewek  4 ogórki  szklanka soku pomidorowego  vegeta, sól, pieprz  gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
1.  Mleko zsiadłe lub kefir oraz sok pomidorowy wstawić do lodówki na kilka godzin. Koperek i natkę opłukać.Włożyć do miski, oprószyć lekko solą, wstawić do lodówki na kilka godzin.


2.
  Cielęcinę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać wegety do smaku. Gotować na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Ostudzić, pokroić w kostkę. Rosół zachować.


3.
Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać. Zetrzeć na tarce. Botwinę oczyścić, umyć, posiekać. Ułożyć na gęstym sitku. Sitko włożyć do garnka z wrzącą wodą. Zostawić na 3 minuty, osączyć.


4.
 
Ogórki obrać, pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki oczyścić, odciąć listki, opłukać. Pokroić w cienkie półkrążki. Buraki, botwinkę, rzodkiewki oraz ogórki wrzucić do miski, oprószyć solą.


5.
 
Do warzyw wlać mleko lub kefir i szklankę rosołu, wymieszać. Dodać cielęcinę, natkę i koperek, wymieszać. Chłodnik przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać sok pomidorowy, wymieszać.
Porcja: 190 kalorii

*******************
! Błyskawiczny –

Można też zrobić pyszny chłodnik bez botwinki, i to w 5 minut.  Jeden litr kefiru roztrzep z 3 łyżkami koncentratu buraczanego i dodaj poszatkowaną zieleninę (pęczek szczypiorku, kilka gałązek natki pietruszki i koperku), świeży ogórek + jajka ugotowane na twardo, które dajemy na sam koniec.


 zobacz też: 

Chłodnik z ogórków małosolnych

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 5th, 2009

Chłodnik z ogórków małosolnych

W lipcu natura obdarowuje nas mnóstwem warzyw i owoców doskonałych na różnego rodzaju chłodniki. W gorące dni lata, zjemy ten chłodnik z apetytem i wielką przyjemnością.  CHŁODNIK Z OGÓRKÓW MALOSOLNYCH  (dla 4 osób) Składniki: … 400 g ogórków małosolnych,  500 ml kwasu z ogórków, ząbek czosnku, szklanka śmietany, []


6 myśli na temat “Chłodnik litewski

  1. Mój znajomy z Warszawy robi chłodnik z barszczu z Hoteksu w kartonach, innego nie uznaje.Dokładnie w „Panu Tadeuszu” jest „chołodziec”.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Jak widać z Twojej wypowiedzi,to jednak są smaki i smaczki …Aniu to chyba dobrze napisałam,że chłodziec to chłodnik ?Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. JaGus szkoda że moi domownicy to trefnisie jakich świat nie widział i wszystko co zimne to na słodko. Jeszcze z opowiadań mojej teściowej, wiem ze jej domownicy tez nie przepadali za chłodnikami. Nie robię więc chłodników, ale czasami można zrobić coś na złość i chyba pokombinuje zaserwować zimne danie. Dziękuję za przepis. Napiszę czy smakowało. Pozdrawiam milutko. Zosieńka

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s