Krem z młodej cukinii i kurek


Moi drodzy,teraz to się zacznie … grzybobranie!
Czy masz ochotę przyrządzić z grzybów coś innego niż zwykle? Chcecie gości zaskoczyć,ale nie tylko gości – ja Wam w tym pomogę … czemu nie,i podam oto taki przepis,np.na:

Kurki, zdjęcia grzybów

Krem z młodej cukinii i kurek

Składniki:
… łyżka masła lub margaryny, mała cebulka, młoda cukinia, korzeń pietruszki, pół pęczka natki,sól,pieprz,gałka muszkatołowa, 300 ml wywaru warzywnego, 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki kremówki, 2 garście kurek.

Przygotowanie:
1.
  Obrać i posiekać cebulę,pietruszkę pokroić.Rozpuścić w garnku pół łyżki masła,podsmażyć warzywa.Dodać pokrojoną cukinię i posiekaną natkę.
2.
  Zalać winem i wywarem.Minutę gotować.Zaprawić śmietaną,zmiksować.Dodać przyprawy.
3.
  Resztę masła rozgrzać, podsmażyć kurki.Doprawić solą i pieprzem.Grzyby dodać do zmiksowanej zupy.

Życzę smacznego …

8 myśli na temat “Krem z młodej cukinii i kurek

  1. Też dobre, ja wymyśliłam wcześniej inny przepis, usmarzyc pieczarki /lub inne grzyby w sezonie/,odłłożyc na talerz,pokrojoną w półtalarki młoda cukinię,na to dać dwie garście liści szpinaku, chwile poddusić/wszystko na odrobinie oliwy/ dodać pokrojony ząbek czosnku troche białego wina i zagęszczone mleko /oczywicie niesłodzone/ sól pieprz do smaku…pycha! można podać z ryżem jako kolacje rówież jako sos i przystawka do mięsa polecam ,pozdrawiam Barbara

    Polubienie

    1. > Też dobre, ja wymyśliłam wcześniej inny przepis, usmarzyc> pieczarki /lub inne grzyby w sezonie/,odłłożyc na> talerz,pokrojoną w półtalarki młoda cukinię,na to dać dwie> garście liści szpinaku, chwile poddusić/wszystko na> odrobinie oliwy/ dodać pokrojony ząbek czosnku troche> białego wina i zagęszczone mleko /oczywicie niesłodzone/> sól pieprz do smaku…pycha! można podać z ryżem jako> kolacje rówież jako sos i przystawka do mięsa polecam> ,pozdrawiam BarbaraWitaj Barbaro …Wiesz Basiu, fajnie to sobie wymyśliłaś, chociaż nie przepadam za szpinakiem, ale w połączeniu z cukinią i czosnkiem, i tą resztą składników musi być naprawdę pycha – będę musiała wypróbować …Dziękuję i pozdrawiam!

      Polubienie

        1. Kochanieńka,jesteś przecież moim częstym czytelnikiem i gościem,za co Ci w tym miejscu pragnę podziękować …Od strony kuchni,przypraw to mniej więcej już się znamy … ;)))Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s