Makaron ze świeżymi kurkami


A ja znowu z tymi kurkami!
Wiem, że kurki są drogie a i trafić na nie w lesie graniczy z „cudem”!  Na wszelki wypadek jednak napiszę o nich jeszcze trochę, może akurat stanie się ten „cud” i…  traficie na nie.
A gdy już traficie i nie będziecie wiedzieć co z nimi zrobić, zajrzycie tutaj a nabierzecie „smaka”  na tą potrawę ;)))

Kurki, zdjęcia grzybów

Makaron ze świeżymi kurkami (dla 4 osób)

Składniki:
… paczka 0,5 kg makaronu średniej grubości (muszelki, kokardki, drobna krajanka), plasterek chudego wędzonego boczku (około 15 dag), litrowy słoik świeżych, dokładnie obranych kurek, dwie łyżki oliwy, duża cebula, szklanka śmietany, przyprawy: sól, miałki pieprz, ulubiona przyprawa ziołowa.

Dodatki do makaronu:
… puszka zielonego groszku lub soczewicy, kopiasta łyżka świeżego masła, drobno posiekany koperek.

Przygotowanie:
          Rozpoczynamy od przygotowania grzybów. Na oleju smażymy bardzo drobno posiekany boczek z cebulą: gdy cebula się lekko zeszkli – dodajemy najdokładniej obrane i opłukane kurki,(większe grzyby dzielimy na części). Całość smażymy około 15 minut – stale mieszając.
Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku i smażymy jeszcze przez minutę.

Ugotowany do miękkości (w wodzie z solą i dwiema łyżkami oleju) makaron cedzimy, wykładamy na dobrze rozgrzaną salaterkę, mieszamy ze świeżym masłem, gorącym ((i dokładnie odsączonym groszkiem lub soczewicą) i od razu rozkładamy na gorące talerze. Po środku porcji makaronu robimy wgłębienie, napełniamy je grzybami i posypujemy dość obficie drobno posiekanym koperkiem.


!
  Kurki należy przyprawić bardzo delikatnie, by zachować ich smak i zapach. Danie możemy posypać inną zieleniną ale – z dodatkiem koperku jest najsmaczniejsze. W sezonie, gdy zbieramy kurki, możemy przygotowywać tę potrawę nawet codziennie (no chyba, że ktoś nie cierpi makaronu).

Życzę smacznego i jak najwięcej uzbieranych kurek ….

10 myśli na temat “Makaron ze świeżymi kurkami

  1. Jaguniu kochana, Twój blog jest taki odnowiony!!!…Piękny, lawendowy, świeży i cudowny!!! Bardzo mi się podoba!Dzisiaj dopiero wróciliśmy z urlopu. Nie można się jeszcze pozbierać 🙂 Wszędzie torby, reklamówki i paczki. Bądę miała co robić! U teściów też pichciłam i jutro wrzucę jakieś zdjęcie ( jak zdążę). Kurki są super szczególnie ze śmietaną, no a z makaronem to już naprawdę rarytas!Kochana, pozdrawiam i myślę, że nie zapomniałaś o mnie i odezwiesz się przy okazji :)) Ala

    Polubienie

    1. Witaj Alicjo! Bardzo się cieszę,że już wróciłaś,jakbym śmiała o Tobie zapomnieć … Zmieniłam wygląd,bo się wkurzyłam trochę,pewnego dnia wchodzę na mój blog,patrzę a wszystkie kategorie jakie miałam gdzieś mi wyfrunęły,taką czystkę miałam,że aż …Dla uspokojenia się najpierw pomyślałam,że zmienię wygląd,no i tak zrobiłam i już!Pewnie Alicjo,że zaglądnę do Cię,zobaczyć co nowego słychać w Twoich delicjach …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  2. JaGusiu już nie długo zacznę chodzić na grzybki i Twoje przepisy będę wykradać nagminnie. Na razie jestem jeszcze w przetworach i w dogadzaniu wnuczkowi. Pozdrawiam Cię Jaguś serdecznie. Zosieńka

    Polubienie

      1. Dzień dobry JaGuś. Idę zaraz na jagódki. Może cos wymyślisz za nim wrócę. Takie świeżutkie byłyby pychotką dla dzieci. Buziaczki . Zosieńka

        Polubienie

        1. Tak na szybkiego to mogę Ci powiedzieć żebyś zrobiła:- pierogi z jagodami,mogą być też z jagodami i twarożkiem,- zupę jabłkową z jagodami,(która jest już na blogu zamieszczona)- jagodzianki.Czy interesują cię jakieś przetwory? Zosiu na razie nie mam zbyt czasu,bo wnusia nie chodzi teraz do przedszkola,tylko przychodzi do mnie,ale póżniej na pewno co-sik zamieszczę … może ciekawego …Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

  3. Już sobie wyobrażam, jakie to smaczne, ale bez koperku. Moja mama takie coś gotowała, ale mieszała makaron z kurkami na patelni i wbijała jajko do usmażenia. REWELACJA!Buziaczki.

    Polubienie

    1. W taki właśnie sposób będziemy mieli REWELACYJNE danie jednogarnkowe,i o wiele lepiej je wykonać … dziękuję!Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s