Bób w pomidorach z tymiankiem


Bób to najpożywniejsze ze wszystkich warzyw.
Możemy go przyrządzić na kilka sposobów – niekoniecznie musi być jadany gotowany i polany masłem. A więc dla odmiany zróbmy go, np.w pomidorach.
bob-7p

Bób w pomidorach z tymiankiem (dla 4 osób)
Składniki:

  • 400 g bobu,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 800 g pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • tymianek,
  • sól, pieprz, 2-3 łyżki białej zasmażki.

Przygotowanie:


1.
  Czosnek i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko podsmażyć w 2 łyżkach oliwy.


2.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.


3.
 
Bób i pomidory dodać do cebuli i czosnku. Podlać odrobiną wody. Dodać
tymianku świeżego lub suszonego, sól i pieprz. Dusić przez około 20 minut.


4.
 
Potrawę zagęścić zasmażką, posypać tymiankiem świeżym przed podaniem. Gotową zasmażkę należy rozprowadzić 2-3 łyżkami wywaru z duszenia.


Porcja 313 kalorii

Zapisz

4 myśli na temat “Bób w pomidorach z tymiankiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s