Fasolka szparagowa


Wyhodowano ją jako „szparagi dla ubogich” i zupełnieniespodziewanie stała się od nich popularniejsza.
Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów.


   W naszym kraju jada się ją przede wszystkim gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Nawet we Francji ten sposób podawania nazywa się „fasolka po polsku”.

   Jest jednak wiele innych możliwości przyrządzania tego przysmaku. Pasuje do niego większość sosów: beszamelowy, ziołowy czy łagodny sos śmietankowy. Drobno pokrojona fasolka nadaje się doskonale do wszystkich zapiekanek, gulaszy, a także zup.

   Pikantne leczo będzie pyszne – i o wiele tańsze – jeśli dodamy do niego, zamiast kilku strączków papryki, trochę fasolki szparagowej.
Tak przyrządzone leczo jest nieco delikatniejsze w smaku, a w dodatku o wiele ciekawsze kolorystycznie.

   Fasolka jest pożywna i bardzo zdrowa, ponieważ zawiera 10 razy więcej białka niż mięso, jest bogata w witaminy z grupy B, ma też w sobie cały komplet soli mineralnych.

   Najbardziej popularną jest fasolka żółta, chociaż zielona jest równie smaczna. Podane razem wyglądają bardzo dekoracyjnie.
Najsmaczniejsze są, proste, mięsiste strączki o intensywnej barwie. Takie bardzo łatwo się przełamują, są chrupkie i delikatne w smaku.

   Zielona fasolka jest bogata w białko, witaminy A,C z grupy B,PP oraz żelazo i fosfor. Najlepsze są odmiany o strąkach pozbawionych włókna.
Żółta się różni od zielonej, że nie zawiera witaminy A. Należy kupować młode strączki, ponieważ starsze mają twarde włókna. Dotyczy to oczywiście obydwu rodzajów fasoli.

8 myśli na temat “Fasolka szparagowa

    1. No i dobrze,żeś się powymądrzał Kogucie … Jakoś do tej pory z taką fasolką się nie spotkałam,a teraz już wiem .,..Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Ja też lubię fasolkę masłową (jest taka delikatna),i fasolkę żółtą.Na działce mam te dwie odmiany posadzone,za zieloną z kolei nie przepadam … Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

  1. Jestem „uboga”; Uwielbiam fasolkę szparagową, uwielbiam razem z całą rodziną. Dziękuję Jaguniu za tą notkę – wiele się dowiedziałam dodatkowo na temat tego super smacznego warzywka 🙂

    Polubienie

    1. Ja też Alicjo jestem fanką fasolki szparagowej,a dzięki temu,że zajęłam się pisaniem tegoż bloga,też o wielu rzeczach się dowiaduję,o których nic nie wiedziałam.Dziękuję i pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s