Ogórki konserwowe


ogórki ma._2Tą recepturkę na tak przygotowane korniszonki dostałam od mojej mamy,a moja mama  – od swojej mamy …

Ja przekazałam ją swojej córce i Wam –  w ten sposób przygotowane ogórki naprawdę są pyszne, wg.mnie te ze sklepu to – niech się „chowają” …
Tak właściwie to nie powinny one nazywać się korniszonami ale tak je w domu nazywano i tak mi ostało… 🙂

korniszony m._4

Składniki: 

  • ocet 10 %,
  • koper taki z nasionkami,
  • sól, gorczyca,
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • marchewka obrana i pokrojona w krążki (jeśli ktoś lubi i chce ją dodać, ale niekoniecznie musi być).
  • ogórki, czosnek,

 

ogorki-kornioszony-3pPrzygotowanie zalewy:

Wlewamy do garnka: 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 dużych łyżek cukru, 1 duża łyżka soli, pokrojoną marchewkę.

Wszystkie składniki zagotowujemy. Nie wiem dokładnie na ile słoików z ogórkami tej zalewy starcza, bo ja robię na „oko”. Musicie sami wypraktykować. Jeżeli mi się trochę zalewy zostanie, zlewam ją do słoika lub butelki, i wykorzystuję ją następnym razem przy robieniu korniszonów. Jeśli za mało, dorabiam następną porcję zalewy – i tak w kółko 😉

Słoiki myjemy, wyparzamy zwracając uwagę czy nie są wyszczerbione, a nakrętki do nich też muszą być „gucio”, bo inaczej słoik po zagotowaniu nam nie „załapie”.

Ogórki – nie duże, dokładnie myjemy i upychamy je do słoików, dość ściśle, żeby póżniej nam w słoiku nie ‚latały”,
tylko na swoich miejscach pozostały, gdy zalewę dodamy. Zanim jednak włożę ogórki do słoika, to wkładam koper, trochę chrzanu, 2-3 ząbki czosnku (obrane), wsypuję gorczycę (myślę, że jest tak jej gdzieś około pół łyżeczki jest, czyli nie dużo), dodaję 2-3 ziaren ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików, wkładam ogórki i zalewam zalewą tak żeby ogórki były przykryte.

Następnie słoiki zakręcone, wkładam do garnka z wodą, na dno garnka kładę ściereczkę, i gotuję na małym ogniu. Gdy się zagotują trzymam jeszcze je na ogniu około 5-10 minut, żeby załapały. Po wyjęciu słoików z garnka, dociskam jeszcze nakrętki i odwracam do góry dnem, stawiając je na ściereczce. W ten sposób widzę, który nie załapał.

Spróbujcie – na prawdę warto!

Muszę jeszcze do powiedzieć, że tą zaprawę do ogórków, stosuję także z powodzeniem do zaprawiania buraczków. Też jest dobrze …

Zapisz

66 myśli na temat “Ogórki konserwowe

  1. Korniszony robię podobnie tylko odrobinę różnią się proporcje składników, też dobre.
    Mam do Pani pytanie o przepis na ogórki w zalewie z musztardą, słyszałam, że są pyszne jako dodatek do drugiego dania. Wprawdzie w internecie jest wiele przepisów, ale może Pani ma jakiś przez siebie wypróbowany?
    Super blog. Pozdrawiam.

    Polubienie

    1. Reno ja jeszcze takowych ogórków z musztardą nie robiłam, ale poddałaś mi pomysła – dzięki, i kiedyś je zrobię. Niestety ale już nie w tym roku, bo u mnie ogórki już się skończyły.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

      1. Serdecznie dziękuję za odpowiedż. Te ogórki ponoć są rewelacyjne, po prostu takie trochę inne. Okazało się, że koleżanka je robi, jak mi poda przepis, napiszę.
        Również pozdrawiam.

        Polubienie

        1. Reno droga bardzo chętnie skorzystam z przepisu na te ogórki i wykorzystam go jeśli tylko zechcesz mi go przesłać na pocztę. Podam Ci teraz adres…
          marylkadan@wp.pl
          A jak je zrobię to zaraz na blogu ogłoszę. Z góry dziękuję.
          Pozdrawiam serdecznie.

          Polubienie

  2. Jak to jest z tym „załapywaniem” słoików? Ja wolę, gdy stoją zakrętkami do góry, bo wtedy słyszę głośne PYK, gdy zakrętka „zassie”. A gdy stoją do góry dnem, to jak poznać, że jest OK? Dziś robi się kolejna porcja mizerii, jak również pikle, bo ileś ogórasów przegapiłam i wyrosły ponad ludzkie pojęcie. Ale maluchów też trochę nazbierałam i korniszonki muszą być!

    Polubienie

    1. ano tak, u mnie też najpierw stoją zakrętkami do góry, dopiero potem je przekręcam i jeśli nic z nich nie wycieka to jestem już pewna, że załapały…
      Ja wczoraj cały dzień w kuchni urzędowałam a robiłam z ogórków sałatkę szwedzką, dzisiaj mąż przed chwilą poszedł na ogródek i znowu przyniesie następną porcję ogórków, a i buraczki już są dobre do pakowania w słoje – chyba się zapracuję „na śmierć” 🙂
      Pozdrowionka.

      Polubienie

  3. Witam, tydzień temu znalazłam Pani przepis na te korniszony, a szukałam właśnie idealnej zalewy do ogórków ponieważ mój mąż jest smakoszem korniszonów i muszę przyznać,że z Pani przepisu wyszły po prostu idealne w smaku, nie ma lepszych. gorąco polecam i dziękuję za pomoc:)

    Polubienie

    1. Agatko cieszę się, że znalazłaś właśnie ten przepis i go wypróbowałaś. Moim gościom i rodzinie, te korniszonki równie bardzo smakują.
      Dziękuję za komentarzyk i pozdrawiam.

      Polubienie

        1. Anno wiadomo, że czym dłużej stoją, tym lepsze są. Myślę jednak, że już po około dwóch tygodniach możesz spoko jeść te korniszony.
          Pozdrawiam serdecznie.

          Polubienie

    1. Alicjo gwarantuję, że będą smakowy. Właśnie przed chwilą skończyłam robić kolejną porcję tych ogórków.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Polubienie

  4. Ja zachęcona wieloma pochwałami również postanowiłam skorzystać właśnie z tego przepisu. Zrobiłam 11 słoików 1l. Wg mnie w/w proporcje wystarczają na 5-6 takich słoików w zależności od wielkości ogórków i wolnych przestrzeni:). Mam nadzieję, że będą bardzo smaczne. Już się nie mogę doczekać, by spróbować. Dam im tydzień na przegryzienie się ;). Podzielę się wrażeniami smakowymi, bo wyglądają bardzo dobrze.

    Polubienie

    1. Basitko powiem Ci, że na pewno będą Ci ogóreczki smakowały i dziękuję za komentarzyk. Może daj im troszku więcej jak tydzień na przegryzienie, chociaż może i po tygodniu będą już dobre 🙂
      Cieplutko pozdrawiam.

      Polubienie

  5. robiłam te ogórki z pani przepisu i są bardzo pyszne i smaczne więc polecam je wszystkim tym którzy jeszcze ich nie robili a pańi dziękuje za ten przepis pozdrawiam i lecę robić ogórki

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s