Najsłodsze i proste dekoracje do ciast

   Głównymi zaletami tych słodkich dekoracji jest wyjątkowo atrakcyjny wygląd i cudowna właściwość rozpływania się w ustach. Ozdoby z czekolady wprost idealnie pasują do lodów, sernika na zimno i tortów.

czekolada-jpg

Napiszę teraz dwa sposoby, jakie znam na rozpuszczanie czekolady.

1. W kąpieli wodnej …
Czekoladę kroimy na drobne kawałki i wkładamy do suchej żaroodpornej miseczki lub rondelka . Naczynie z czekoladą ustawiamy na garnku z gorącą wodą. Jego dno nie powinno dotykać wody. Kawałki czekolady mieszamy drewnianą łyżką. Gdy tylko się stopią, naczynie zestawiamy z ognia. Czekolada podgrzewana za długo zważy się i przypali. Nie skrapiamy jej wodą, bo stanie się matowa i twarda.

2. W rondelku pokrytym teflonem …
   Takie naczynie ułatwia pracę, gdyż wraz z czekoladą stawiamy je bezpośrednio na małym ogniu. Nie radzę roztapiać czekolady w stalowym czy aluminiowym naczyniu, bo może się przypalić. Natomiast warstwa teflonu zapobiegnie nadmiernemu ogrzaniu, dzięki czemu cała „operacja” przebiegnie bez najmniejszych kłopotów.

jak zrobić listki z czekolady?:

Jak zrobić efektowne listki?
M
ałe listki z różnych doniczkowych kwiatów dokładnie myjemy i osuszamy. Pędzelkiem zanurzonym w płynnej czekoladzie smarujemy odwrotne strony liści i wkładamy je do lodówki na godzinę. Po wyjęciu odkładamy je na 2 godziny po czym delikatnie oddzielamy listki od czekolady.

Czekoladowe miseczki - Kobieceinspiracje.pl:

Miseczki na babeczki …
Dna papierowych foremek napełniamy cienką warstwą roztopionej czekolady. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie, pędzelkiem zanurzonym w płynnej czekoladzie, smarujemy bok foremek i wstawiamy je na noc do lodówki. Z gotowych miseczek delikatnie zdejmujemy papier. Gotowe!

   Papierowe foremki można kupić w supermarketach.
   Jeśli chcesz, gotowe miseczki na babeczki możesz wypełnić kolorowymi bakaliami.

Click to close image, click and drag to move. Use arrow keys for next and previous.:

Esy-floresy …
Najpierw robimy ze sztywnego papieru rożek, zaginamy jego końcówkę i napełniamy roztopioną czekoladą. Koniec odginamy i na pergamin wyciskamy fantazyjne wzory. Po 2-3 kwadransach, kiedy wzorki stwardnieją, odrywamy od nich pergamin.

Oto kilka prostych dekoracji do ciast:

1. Na ciasto wylewamy jasną polewę lub lukier.Następnie robimy kleksy z ciemnej polewy czekoladowej. Każdy z nich rozmazujemy patyczkiem,tworząc np.gwiazdki.

2. Wierzch ciasta smarujemy płynnym miodem, podgrzaną konfiturą lub galaretką i posypujemy dekorkami. Możemy użyć także posiekanych orzechów lu wiórków kokosowych.

tort z gwiazdką-jpg

3. Ze sztywnego kartonu wycinamy wzorzysty szablon. Układamy go na wierzchu ciasta i oprószamy grubą warstwą cukru pudru (ciemny wierzch) lub kakao (jasny wierzch).

4.  Z bombonierki pudełka po bombonierkach zbierają dzieci, nam też się one przydadzą, a zwłaszcza plastikowe wkładki, w których były czekoladki.
   Do ich wgłębień wlewamy czekoladę i wstawiamy do lodówki na 3 godz.  Po tym czasie wkładkę trzymamy w temperaturze pokojowej ok.15 minut. Ozdoby podważamy nożem i delikatnie wyjmujemy.

Jaka czekolada? – dobra czekolada.

Jaką czekoladę najlepiej użyć do dekorowania, gorzką czy mleczną?
   Do dekorowania nadaje się prawie każda ale najlepsze są te z dużą zawartością kakao. Idealna zatem jest gorzka czekolada. Ma ona wyraźny aromat i smak.
   Jeśli wolimy mleczną czekoladę, to wybierzmy taką, która zawiera przynajmniej 31% kakao.

Zahartowana czekolada.
   Naczynie z roztopioną czekoladą ustawiamy w misce wypełnionej kostkami lodu. Studzimy, mieszając, po czym znów ogrzewamy. Dzięki temu, po zastygnięciu, czekolada będzie gładka i lśniąca.

11 myśli na temat “Najsłodsze i proste dekoracje do ciast

  1. Witam serdecznie!Jak u Ciebie dzisiaj słodziutko i pięknie! Robiłam kiedyć czekoladowe listki. Udały się świetnie a czekoladę zawsze topię na parze, jakoś te teflony mnie nie przekonuję, ale to tylko moje subiejtywne spostrzeżenie ;-)Pozdrawiam! Co słychać na Twojej działce :)Alicja

    Polubienie

    1. Witam!A tak sobie pomyślałam …. posłodzę troszku Wam to życie …;)Piszesz,że robiłaś te listki i się udało – to świetnie,ja z kolei robiłam te esy-floresy,a teraz muszę zrobić listek.Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Aha,Alicjo – jeszcze nie na pisałam C co na działce,gdieś mi umknęło..;)Naprawiam teraz ten błąd – no cóż – niedługo już będzie trzeba robić przygotowania do zimy,ale póki co,to jest jeszcze cukinia,buraczki i może będę miała fasolkę szparagową,którś drugi raz zasadziłam,bo tą z pierwszego rzutu już zjedzono. Teraz będę miała co robić,bo to wszystko w słoiki chcę włożyć.Cukinię przetworzyć jako leczo,buraczki na surówkę i do zupy burakowej.Z dynią będę musiała pomyśleć co z nią zrobić,ponieważ pierwszy raz w tym roku ją zasadziłam ….A wyrosła mi taka ogromniasta,że jak jednego razu byłam na działce,to się,aż wystraszyłam – taka ogromna głowa wśród liści na zółto mi zaświeciła…Porobiłam trochę fotek i zamieszczę je w albumie,ale na razie nie mam czasu – bo muszę robić porządek na tym blogu (tyle czasu zmarnowanego,aż płakać się chce).Ale się rozpisałam! Na temat działki to mogłabym pisać i pisać …;)))Pozdrawiam cieplutko!

        Polubienie

  2. Z bólem serca przeczytałam o tych cudeńkach, naprawdę nie powinnam jeść słodyczy, jeśli chcę nieco schudnąć :(Buziaczki w trakcie meczu Rosjanek z Japonkami (już 6:1).

    Polubienie

    1. To tak jak ja z bólem serca o nich pisałam ;(Aniu jak słyszę,to bardzo lubisz sport oglądać.A teraz to będziesz miała tego duuużo,bo są Mistrzostwa Świata. Mój mąż,też bardzo sportem się interesuje – ja o wiele mniej …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Ja też babciubarbie – tak w zasadzie „ciastek,ciasteczek”,nie powinnam jesć,chociaż nie powiem nie raz się skuszę „raz kozie śmierć” .. ;)))A pomarzyć też można …

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s