Ziemniaczana zapiekanka z migdałami

Ziemniaczana zapiekanka z migdałami 

 Składniki:
… 1 kg ziemniaków, 4 łyżki masła, 10 dag sera żółtego, szklanka mleka,20 dag płatków migdałowych, gałka muszkatołowa, sól,  pieprz.

Przygotowanie:
  Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Ja jeszcze ziemniaki obgotowuję wcześniej około 10 minut, a potem je kroję. 2 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić płatki migdałowe, zrumienić. Mleko zagotować, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Żaroodporne naczynie lub blaszkę wyłożoną folią aluminiową wysmarować resztą masła.

Rozłożyć połowę ziemniaków, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypać połową startego sera żółtego.Wyłożyć resztę ziemniaków i oprószyć znów przyprawami. Składniki polać gorącym mlekiem, posypać płatkami migdałowymi i pozostałym  serem.

Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piec około 40-60 minut, aż ziemniaki wchłoną płyn i się zarumienią. 

! Zapiekankę podaje się jako dodatek do pieczonych oraz smażonych mięs. Podana z pożywną sałatką może być samodzielnym daniem.

 

10 myśli na temat “Ziemniaczana zapiekanka z migdałami

          1. Chyba do każdej zapiekanki można dodać zrumienione migdały, bo zapiekanka to takie misz- masz, do którego można dodać wszystko.Buziaczki.

            Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s