Zawsze mamy jakieś produkty na zapiekankę.Wystarczy wziąć wszystkiego po trochu,a danie samo się skomponuje.
Proponuję Wam dzisiaj zrobić, np:Zapiekankę z włoskiej kapusty(dla 6 osób)Składniki:
… 800 g kapusty włoskiej, 800 g ziemniaków, tłuszcz do naczynia, 300 g wędzonej piersi indyka (niekoniecznie,możemy zastąpić to inną wędzonką), 1/2 szklanki bulionu, szklanka śmietanki, łyżka majeranku, ząbek czosnku, sól,pieprz, starta gałka muszkatołowa, 2 jajka.Przygotowanie:
1. Kapustę opłukać, rozkroić na 4 części, wyciąć głąb.Liście poszatkować,wrzucić so wrzątku,blanszować 1 minutę.Kapustę wyjąć,osączyć,odcisnąć.Ziemniaki umyć,obrać,zetrzeć na tarce,odcisnąć.
2. Mięso pokroić w plastry.Naczynie żaroodporne natłuścić,układać warstwami kapustę,mięso,ziemniaki.Na wierzchu powinny być ziemniaki.
3. Czosnek obrać,posiekać.Bulion i śmietankę wymieszać,podgrzać,dodać czosnek,majeranek,przyprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Jajka rozmącić widelcem,wlać do bulionu,wymieszać,wylać na zapiekankę.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni,wstawić zapiekankę na 40-45 minut.
Porcja 424 kalorie
Życzę smacznego …
Ciekawie brzmi…. Chętnie bym zrobiła ale hmmmm jak ma wyglądać ta zapiekanka skoro te ziemniaki są jak na placki ziemniaczane po prostu papka. Czy to wszystko razem samo nie będzie papką ????Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Kasiu myślę, że powinno być dobrze. Tutaj masz, iż ziemniaki muszą być dobrze odciśnięte (będą więc wiórowate), do placków zaś masz je brane nie wyciskane. Jak robi się babkę ziemniaczaną to też trzeba ziemniaki utarte odcisnąć. Myślę jednak, że za dużo troszku chyba podałam tej śmietany, której trzeba dodać. Chyba wystarczy jej gdzieś tak połowa (chociaż nie wiem), bo jeśli doda się do niej jajka, to po wstawieniu do piekarnika.nagrzanego, zaraz się nam one zetną. Jak myślisz ?!Pozdrawiam cieplutko.
PolubieniePolubienie
Lubię włoską kapustę. W takiej zapiekance jeszcze jej nie jadłam a brzmi smacznie!Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Ja Alicjo też takowej zapiekanki nie jadłam,i trzeba mi wypróbować ją.Pozdrawiam cieplutko!
PolubieniePolubienie
Najłatwiej pożyczyć smacznego!!! A ty teraz kogut za włoską kapustą po sklepach się uganiaj ;)))))))))))))))))))))))))))))))
PolubieniePolubienie
Pewnie,że nie ma nic prostszego,jak napisać smacznego,ale reszta sama się nie zrobi – niestety … ;))
PolubieniePolubienie