Elegancka zapiekanka z kalafiorem


Tematu zapiekanek jeszcze nie wyczerpałam … o, nie!
Dzisiaj może spróbujemy zrobić zapiekankę z kalafiorem.
Składniki zapiekanki można komponować dowolnie, lepiej jednak nie dobierać wielu składników o wyrazistym smaku.


Elegancka zapiekanka (dla 4 osób)

Składniki:
kalafior około 600 g, sól, cukier, pieprz, 100 g szynki, masło, 2 jajka na twardo, 2 pomidory, 50 g startego żółtego sera, 125 g gęstej śmietany, 2 łyżki posiekanej natki.

Przygotowanie:
1.
  Kalafior oczyścić, umyć. Zagotować wodę, dodać po 1/2 łyżeczki soli i cukru, włożyć kalafior, gotować 10 minut. Osączyć, podzielić na różyczki.

2.  Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką tłuszczu. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Jajka obrać. Szynkę, pomidory i jajka pokroić w kostkę i cząstki.

3.  W naczyniu ułożyć kalafior, jajka i pomidory, posypać wędliną i natką, oprószyć solą i pieprzem, polać śmietaną, posypać serem, na wierzchu ułożyć wiórki masła.  Zapiekać 20 minut w temperaturze 180-200 st.
Porcja: 397 kalorii.

Życzę smacznego …

20 myśli na temat “Elegancka zapiekanka z kalafiorem

  1. Weszłam na Twój blog, aby zobaczyć, czego mi brakuje do tej eleganckiej zapiekanki, żeby dokupić i…utonęłam w potrawach z dyni.Nocne buziaczki.

    Polubienie

    1. No i tak powinno być Aniu,że wchodzisz na mój blog po jakąś potrawkę,póżniej robisz,a jeszcze póżniej ze smakiem zajadasz …;))Tylko,że z tym zajadaniem – to różnie może być,ale jest to ryzyko w kuchni właśnie.Ta zapiekanka powinna jednak się udać,i sama jestem ciekawa jaki rezultat osiągnęłaś …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. No, już mam wszystkie produkty oprócz natki, bo jest zbędna. Ciekawa jestem, czy się uda. Niestety, jeszcze nie zrzuciłam nadwagi po dotychczasowych zapiekankach, choć usilnie się staram.Buziaczki.

        Polubienie

          1. Udała się, zrobiona zgodnie z przepisem, nawet jeszcze trochę zostało na kolację. Tylko podczas zapiekania kalafior wypuścił za dużo wody.Buziaczki niedzielne.

            Polubienie

            1. To cieszę się Aniu,że się udało,tylko przykro mi a tym kurczakiem po wiejsku.Myślę jednak,że te jabłka do niego to trzeba będzie dawać na sam koniec pieczenia – może coś jeszcze zauważyłaś podczas jego przygotowania,to dopiszę te poprawki doń ….Pozdrawiam cieplutko!

              Polubienie

      1. Już wcześniej myslałam o kalafiorze i brokułach w zapiekance, bo już nawet nie chowam do szafki naczynia żaroodpornego, tylko stoi na wierzchu i czeka.Buziaczki.

        Polubienie

        1. Aniu to Ty dopiero ostatnio wymęczysz tego swego „żaroodpornego” ;)))Mam nadzieję,że nic mu nie będzie – zresztą na pewno już się uodpornił!Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

  2. I znowu mój ulubiony kalafior. Jagusiu Kochana zwolnij troszeczkę bo nie nadążam piec i gotować. A jak nie zrobię zaraz to później już mi się nie chce. Ale nie martw się jak nie zrobię zaraz to wracam do twej kuchni i jadłospis przeglądam ponownie. Pozdrawiam milutko. Zosieńka

    Polubienie

    1. …hahaha.. muszę chyba założyć jeszcze jeden blog,to będę miała mniej czasu,żeby na tym moim pierworodnym pisać ;)Ale nic to – jak nie zrobisz teraz tam czegoś – to możesz zrobić póżniej,obyś tylko się nie pogubiła … ;))))Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

      1. Hi Hi Hi ja juz się Lochanie pogubiłam. UWAGA!!! Zjadłam aż 5 ciastek Pompadurek są PYCHOTKI I jak się chociaż milimetr wyszczuplić??????Buziaki. ZosieńkaP.s Jaguś troszeczkę się pootwierały(nie szkodzi podłożyłam papier) Może dla tego ze nie miałam cukru w kostkach?

        Polubienie

        1. > Hi Hi Hi ja juz się Lochanie pogubiłam. UWAGA!!! Zjadłam> aż 5 ciastek Pompadurek są PYCHOTKI I jak się chociaż> milimetr wyszczuplić??????> Buziaki. Zosieńka> P.s Jaguś troszeczkę się pootwierały(nie szkodzi> podłożyłam papier) Może dla tego ze nie miałam cukru w> kostkach?Zosieńko co tam pięć Pompadurek – jak smakowały,a te milimety to na pewno stracisz prędzej czy póżniej,ważne że smakowało!A powodem ich otwarcia się,faktycznie może być brak cukru w kostkach…;) Narobiłaś mi smaka i muszę chyba też je zrobić sobie..;) Buziaki!

          Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s