Kalafior z makaronem i klopsami


    klopsiki z makaronem i kalaf_1.
(dla 4 osób)

Składniki:
… duży kalafior, namoczona bułeczka, 2 ząbki czosnku, 300 g mielonej wieprzowiny, jajko, sól,pieprz,bułka tarta, 50 g słoniny w cienkich plasterkach, 2 łyżki oleju, 350 g makaronu, łyżka masła, 8 pomidorków czereśniowych, 1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki keczupu, 1/2 łyżeczki łagodnej papryki.

Przygotowanie:
1.
  Kalafior umyć ,podzielić na różyczki, ugotować w posolonej wodzie. Czosnek obrać, posiekać.

2.  Mięso, bułkę, jajko i czosnek wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Uformować klopsy, każdy owinąć plasterkiem słoniny, usmażyć na oleju.

3. Makaron wrzucić do posolonego wrzątku, gotować wg. przepisu na opakowaniu, osączyć, dodać masło, wymieszać.

4.  Pomidorki umyć, pokroić. Śmietanę wymieszać z keczupem i papryką.
Na talerzu rozłożyć makaron, kalafior, klopsiki, pomidorki, polać sosem.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego …

Reklama

10 myśli na temat “Kalafior z makaronem i klopsami

  1. Skoro jest kalafior, to musi to być coś pysznego. Jednak ja weszłam do Ciebie, aby sprawdzić, czy może masz fasolkę po bretońsku, bo fasola już namokła i nadaje się do gotowania.Buziaczki.

    Polubienie

    1. Wiedziałam,wiedziałam Aniu,że kalafior to Twój ulubiony … ;)Jeżeli chodzi o fasolkę po bretońsku,to miałam już dawno zamieścić,ale jakoś tak wyszło,nawet zrobiłam z tą fasolką fotkę …Teraz zamieszczę wszystko,ale na pewno będzie już za póżno?Pozdrawiam cieplutko

      Polubienie

      1. W moich linkach przeczytałam chyba 10 przepisów na fasolkę, aby porównać. Poszłam kupić boczek, dopiero w trzecim sklepie znalazłam chudziutki, do tego dwie kiełbaski wiejskie, dobrze przyprawione. Fasolka wyszła rewelacyjna- palce lizać.Buziaczki wieczorne.

        Polubienie

        1. No widzisz Anno …. jednak umiesz pysznie gotować …;)Ja swoją fasolkę też bardzo lubię,a jak ją zamieszczę to sama napiszesz czy też tak swoją zrobiłaś?Pozdrawiam cieplutko!

          Polubienie

          1. Właśnie już przeczytałam o Twojej fasolce, ale ja chyba dałam więcej chudziutkiego boczku niż kiełbasy. Starczyło na dwa dni.Buziaczki.

            Polubienie

            1. A to jak kto woli,do woli można dać boczku lub kiełbasy …Ja jak ugotuję fasolkę też mam ją na dwa dni,a na ten drugi dzień – zauważ Anno,że jest o wiele lepsza …Pozdrawiam cieplutko!

              Polubienie

  2. Jagusiu Szkoda że muszę tak bardzo skrupulatnie liczyć kalorie i zważać na wszystko, ale na pewno bloga nie zlikwidujesz i będę mogła do tych przepisów wracać. Domownikom i tak muszę robić łaskotki na podniebieniu. Buziole:))) Zosieńka

    Polubienie

    1. Ależ Zosiu,absolutnie nie zlikwiduję tego bloga,no chyba,że zabraknie miejsca … A jak zabraknie miejsca – to założę drugi … ot,co!Jeżeli chodzi o Twoją dietę,to myślę,że zawsze może znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie … ;)Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s