Omlet – pulchny placuszek (przepis podstawowy)


Przypomina nieco naleśnik, ale robi się go bez mąki i z większej ilości jajek. Dlatego właśnie jest taki delikatny, wspaniały na śniadanie, wyśmienity na kolację.

omlet-pulchny-plac-1

Omlet – przepis podstawowy

Potrzebne składniki (dla dwóch osób)

  • 6 jajek
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

Wykonanie:


1.
Jajka wbijamy do miski, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę roztrzepujemy.

2. Patelnię  stawiamy na ogień, dodajemy masło klarowane. Rozprowadzamy je równomiernie po całej patelni. 

3. Na sklarowane masło i dobrze rozgrzaną patelnię, wlewamy 1/2 masy jajecznej. Rozprowadzamy ją po dnie. Zmniejszamy ogień i smażymy.  Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się od niej spód omletu.
Brzeg lekko podpieczonego omletu unosimy i przechlamy patelnię, żeby surowa masa spłynęła na dno. Przykrywamy.


4.
Omlet smażymy na małym ogniu. Gdy ma się już dobrze, przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy tak, by omlet znalazł się na talerzu.


5.
W taki sam sposób smażymy drugi omlet. Gotowe omlety smarujemy wybranym nadzieniem, składamy na pół i podajemy do stołu.
Porcja: 160 kalorii

DWA NADZIENIA

Warzywne błyskawiczne …
w rondlu rumienimy posiekaną cebulę. Wrzucamy mrożoną mieszankę warzywną, np. mieszankę meksykańską. Smażymy 0k.5 minut. Oprószamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Przykrywamy i dusimy ok.10 minut.

Z leśnymi smakołykami …
15 dag kurek, oczyszczamy i płuczemy. Niedużą cebulę obieramy, siekamy. Plasterek wędzonego boczku kroimy w kostkę. Grzyby, boczek i cebulę podsmażamy na łyżce masła. Oprószamy solą, pieprzem. Dodajemy trzy łyżki śmietany, przykrywamy i dusimy.

WRZUĆ DO ŚRODKA
Zioła –
Kilka gałązek szczypiorku, natki i bazylii myjemy. Zioła tniemy nożyczkami wprost do masy jajecznej.
Rokpol –
5 dag rokpolu ucieramy z łyżką śmietany, dodajemy łyżkę posiekanego koperku i mieszamy z masą jajeczną.

Zapisz

12 myśli na temat “Omlet – pulchny placuszek (przepis podstawowy)

    1. Nie wiem Alicjo,czy dobrze myślę bo jak mi się zdaje,to mieszkasz w Niemczech,a tam faktycznie grzybów nie ma …;(Ja co prawda do lasu z grzybami nie mam blisko,ale zawsze te grzyby są w tych lasach ….Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Ta gruba sól jest chyba po to,żeby masło które będziemy klarować nam się nie przypaliło … tak mi się zdaje ;)Dobrze Aniu wymyślimy coś ciekawszego z tym farszem …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

    1. Dobrze koniczynko,a mogą być knedle ze śliwkami,bo właśnie je zrobiłam … ;)))Ach zapomniałam,że u Ciebie kryzys ze śliwkami,ale możesz je zrobić z czym innym …Pozdrawiam cieplutko!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s